Диви животни превземат градовете

За дивата природа коронавирусът може да се окаже истинска благодат

Млада пума минава през чилийската столица Сантяго, глигани се разхождат по луксозните булеварди на Барселона, а пауни разглеждат забележителностите на Мадрид. Това са само някои от гледките, които виждаме по време на пандемията, затворила хората по домовете им. В същото време дивите животни превземат улиците на градове и села.
 
В тежко засегнатата от вируса Испания явлението е много разпространено. Животни, обитаващи горите и хълмистите райони, се връщат в селищата, откъдето навремето хората са ги прогонили. Според експерти това не е случайно, а в резултат на строгите ограничения, въведени от властите. Заради тях не само градовете са безлюдни, но и въздухът е станал по-чист, движението на автомобили е намаляло в пъти. Така животни, като вълци например, които обикновено са плашат от хората, сега се чувстват спокойни и се осмеляват да посетят населени места.
 
Освен вълци, по испанските улици се забелязват и глигани, порове и други диви животни, а над покривите кръжат грабливи птици, като орли, които отдавна са избягали на по-спокойни места.
 
За дивата природа коронавирусът може да се окаже истинска благодат, коментират експертите. В момента няма туристи в горите, по скалите не се катерят алпинисти, в небето не летят парапланеристи.
 
Забелязаната в Сантяго де Чили пума най-вероятно е дошла от близките планини в търсене на храна. Тъй като животното не е срещнало хора, то е минало през предградията и е навлязло в по-централните части на града, където е било упоено от ветеринари и след това пуснато на свобода.
 
В Индия, където са въведени едни от най-строгите ограничения за хората, улиците се превърнаха в място за разходки на стотици маймуни. В Тел Авив през парковете минават чакали, а в Уелс диви кози изядоха младите фиданки, засадени преди седмици.
 
Венецианските лебеди и риби станаха прочути, в Богота се разхождат лисици, в Сан Франциско койоти, а в японския град Нара цяло стадо елени, избягали от неохраняван парк.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар