1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Десетият национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО”- с десет тематични зони

Десетият национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО”- с десет тематични зони

Неизброими изкушения и неустоими предизвикателства - на 27 и 28 април 2024 г. в парк „Казармите”, Севлиево

Десетото издание на фестивала „Семе българско”, което ще се проведе на 27 и 28 април 2024 г. в парк „Казармите”, Севлиево, посреща своите гости с добре познати инициативи и с нови предложения.   

Първият юбилей предлага на посетителите десет тематични зони, в чиито основи са заложени емблематични елементи от историята и концепцията на фестивала.

Зона „Родно“ представя изяществото на българската бродерия, икони, битови музикални инструменти и др.

В зона „Харно“ гостите на фестивала ще открият практични вещи от българския бит, а зона „Китно“ традиционно ще ни радва с богато разнообразие от цветя, разсади и декоративни храсти.

Зона „Ръкотворие“ ще провокира всички, които проявяват интерес към  народните занаяти като грънчарство, дърворезба, плетене, плъстене, тъкане на стан. Умели майстори ще отворят щандове и ателиета, за да споделят с гостите тънкостите на занаятите и да им дадат възможност да опитат да творят с ръцете си.

Зона „ДОБРОдарие“ обединява благородни каузи, които вълнуват всяка година посетителите и към които никой не остава безучастен. „Шанс за живот” – в подкрепа на семейните двойки с репродуктивни проблеми, „Дари книга” – в помощ на незрящите, щандът на фондация „Четири лапи” и традиционната фестивална томбола са част от благотворителните инициативи, които и тази година ще срещнат хората с отворени към доброто сърца.

Зона „Познание“  дава пространство за срещи с будителите и пазителите на българския дух и традиции. Гостуват колобърът Спас Мавров, професор Божанова от Селскостопанската академия, представител на Гораба.БГ, изследователят на българската везбена култура Славян Стоянов, Иван Андонов от „Дар Лимец”, Христо Ашламинатора, Младен Мургов, Ана Христова, Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”, фотографът Радослав Първанов и др. 

Зона „Здраве да е“ представя български пробиотици, билки, тинктури, лечебни продукти от мед, козметика и др.

Зона „Посей Живот!“ отново подпомага и насърчава отглеждането на традиционни български земеделски култури. В съботния ден Селскостопанската академия ще предоставя безплатно семена от устойчиви местни сортове плодове, зеленчуци и зърнени култури, а в неделния ден ще гостуват Гората.бг, за да дарят безвъзмездно 10 000 плодоносни и медоносни дръвчета.

Зона „Вкусно” за пореден път ще докаже, че няма по-ароматна и засищаща от прясно приготвената по нашенски храна, а зоната на Фермерски пазар „ОТ БГ” отново ще предостави богато разнообразие от качествени продукти родно производство – напитки, мед, тахан, ядки, плодове, мляко и млечни продукти, подправки и др.

Десети фестивал „Семе българско” - десет зони, неизброими изкушения и неустоими предизвикателства. Нека ги преживеем заедно! Все пак фестивалът празнува юбилей!

АГРО ТВ е медиен партньор на събитието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.