1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евродепутатите настояха биоразнообразието да се превърне в политически приоритет

Евродепутатите настояха биоразнообразието да се превърне в политически приоритет

Предстоящата реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП) е ключова

Запазването и възстановяването на увредени екосистеми трябва да се превърне в политически приоритет, според резолюция, приета от Европейския парламент, съобщи пресслужбата на институцията. Тъй като Европейският съюз не успя да постигне целите си за биоразнообразие за 2010 г., запазването на биоразнообразието трябва да стане част от основните политики на общността, продължава документът.

Депутатите също така настояха да бъдат идентифицирани субсидиите с отрицателно въздействие за околната среда и да бъдат спрени постепенно до 2020 г. Те обърнаха внимание на актуални изследвания, показващи, че ЕС постепенно губи от биоразнообразието си, което "има унищожителна цена за икономиката и обществото и досега не е било интегрирано в икономическата политика и другите политики на ЕС по задоволителен начин".

"Благата, които природата ни предоставя, като чиста вода, чист въздух, плодородна почва, храна, не само са ключови за човешкия род, но и представляват огромна икономическа ценност", заяви докладчикът по въпроса Хербен-Ян Хербранди. "Според икономисти ние губим всяка година по 3% от БВП поради загуба на биоразнообразие. Общата цена е 450 милиарда евро — година след година. На този фон инвестирането на 5.8 милиарда годишно в "Натура 2000" е добра сделка!", допълни той.

За темата е ключова не толкова новата стратегия, колкото предстоящата реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП) и многогодишната финансова рамка, гласи резолюцията, приета с 414 гласа "за", 55 "против", и 64 въздържали се.

Преориентиране на ОСП

Депутатите подчертаха, че ОСП не е единствено инструмент за производство на храни, но и за запазване на биоразнообразието. Те изразиха съжаление, че мерките на ОСП, свързани със защитата на околната среда, "не успяват да спрат намаляването на биоразнообразието засега".

Целия материал за резолюцията, приета от Европейския парламент, която цели запазване на биоразнообразието, четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.