1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейската комисия представи проект за реформа на ОСП за периода след 2013 г.

Европейската комисия представи проект за реформа на ОСП за периода след 2013 г.

Проектът има за цел селското стопанство в цяла Европа да стане по-конкурентоспособно

Днес Европейската комисия представи проект за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2013 г. Проектът има за цел селското стопанство в цяла Европа да стане по-конкурентоспособно, по-устойчиво и по-стабилно, за да се осигури здравословна и качествена храна на гражданите, да се опазва околната среда и да се развиват селските райони, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Европейската комисия предлага ново партньорство между Европа и селскостопанските производители, за да се справим с предизвикателствата на продоволствената сигурност, устойчивото използване на природните ресурси и растежа. Следващите десетилетия ще бъдат решаващи за полагането на основите на стабилно селско стопанство, способно да устои на изменението на климата и международната конкуренция, като в същото време отговаря на очакванията на хората. Европа се нуждае от своите селскостопански производители, а те пък имат нужда от нейната подкрепа. Общата селскостопанска политика — това е нашата прехрана, бъдещето на повече от половината от нашите територии“, отбеляза европейският комисар по селско стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чиолош.

Реформираната ОСП ще ни позволи да насърчаваме иновациите; да повишим конкурентоспособността на селското стопанство в икономически и екологичен аспект; да се борим с изменението на климата; да подпомагаме заетостта и растежа. По този начин тя ще има решаващ принос за стратегията „Европа 2020“.

Десетте основни момента в реформата:

1) По-целенасочено подпомагане на доходите за засилване на растежа и заетостта

За да се използва по-оптимално потенциала на селското стопанство на ЕС, Комисията предлага подпомагането на доходите на фермерите да бъде по-справедливо, по-опростено и по-целенасочено. Базисно подпомагане на доходите ще има само за действащите селски стопани. То ще намалява от 150 000 евро (с постепенно намаляване) и ще има таван от 300 000 евро на стопанство и на година, като в същото време ще се взема предвид броя на създадените от стопанствата работни места. Освен това подпомагането ще се разпределя по-равностойно между селските стопани, регионите и държавите членки.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.