1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция подкрепя Румъния за поста комисар по земеделието

Франция подкрепя Румъния за поста комисар по земеделието

Мариан Фишер-Боел обяви, че няма да бъде сред кандидатите за поста

Франция подкрепя кандидатурата на Румъния за поста комисар по въпросите на земеделието в рамките на новата Европейска комисия. Това съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, цитиран от агенция Франс прес. Той съобщи информацията пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Още в началото на месеца Букурещ даде заявка, че ще се бори за поста, и тогава обяви, че има подкрепата на големите земеделски производители Германия, Франция и Полша. До този момент нито една от тези страни не беше обявявала публично, че застава зад Румъния. Букурещ най-вероятно ще предложи бившия земеделски министър Дачиан Чолос.

Настоящият комисар по въпросите на земеделието, датчанката Мариан Фишер-Боел пък обяви, че няма да бъде сред кандидатите за поста в новата ЕК. Тя каза, че е информирала миналата седмица ръководителя на либералното правителство Ларс Льоке Расмусен и председатателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че желае да напусне поста си в комисията в края на своя мандат. 66-годишната Боел обясни пред датската телевизия "ТВ2 нюз" решението си с желанието да има повече време, за да се занимава със своя земеделски имот и с внуците си. Тя отхвърли спекулациите, че оттеглянето й от комисията е резултат на натиска от големите страни членки, критично настроени към нейната земеделска политика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.