1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какво е социалното земеделие за България

Какво е социалното земеделие за България

Този вид фермерство е развито в много страни

Социалното земеделие е част от мултифункционалното селско стопанство, което се има следните задачи:

• Подобряване на здравословния статус и принос за лечение на хората

• Възпитание и терапия

• Рехабилитация и реинтеграция

Биологичното земеделие предлага много възможности за включване на различни социални групи в изпълнение на всекидневните трудови дейности в градината, на полето или в животновъдството. Социалното земеделие означава създаването на селскостопански кооперативи и стопанства, които интегрират хора в неравностойно положение като трайно безработни, наркозависими, лица с масивни психични заболявания, лица от рискови социални групи, деца и младежи с поведенчески проблеми или когнитивни увреждания, бивши затворници, както и възрастни хора. Аспекти на социалното земеделие са също изграждането на училища и детски градини във фермите, както превенцията, интеграцията и подобряване на качеството на живот.

За разлика от други европейски страни като Италия, Германия, Холандия, за социално земеделие в България се заговори съвсем наскоро. Отделни неправителствени организации са изпълнявали проекти, които са подкрепяли някои от аспектите на социалното земеделие.
Този вид земеделие  включва много дейности, като основната дейност е грижа за хората в неравностойно положение и осигуряване на работа с терапевтична цел. То дава възможност за подобряване на качеството на живот в селските райони, а у нас това е особено наложително. В страните с развито социално фермерство, е доказано, че растителните и животинските видове служат като терапевтично и рехабилитационно средство.

В анкетата на Agro.bg от  миналата седмица мненията са разделени поравно в 3 групи:

33% са на мнение, че е нужно да се организират селскостопански кооперативи, които да интегрират хората в неравностойно положение, други 33%  смятат, че е необходимо концепцията за социално земеделие да се популяризира и 33%  изразяват съмнение относно прилагането му у нас, защото нямаме  развито мултифункционално селско стопанство.

Има много аспекти, в които може да се развива социалното земеделие. Това за мен е един процес на трансформация и израстване, от който се нуждаем и като общество. Отделен е въпросът доколко сме  социална държава, съвместимо ли е социалното земеделие с нашето трудово законодателство и дали би получило необходимата държавна подкрепа.

От всичко това, остава впечатлението, че всички биха спечелили от развитието на този вид фермерство, но се нуждаем от развитие на земеделието като цяло, популяризиране на идеята и не на последно място създаването на  организации занимаващи се конкретно с  интеграцията на подходящите хора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.