1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какво мислят европейците за ГМО?

Какво мислят европейците за ГМО?

Едва 20% от европейците изпитват притеснения във връзка с ГМО


Въпреки широкоразпространеното впечатление, че европейските потребители са „отхвърлили” генетично модифицираните храни, те от много години насам получават възможност сами да избират. Неотдавнашните социологически проучвания показват, че растителните биотехнологии всъщност не представляват важен проблем за повечето хора и много повече респонденти са готови да приемат тяхното използване, отколкото преди десетилетие.

Например едно проучване, проведено от „ГМО Компас” през 2008 г., показва, че европейските потребители възприемат една много по-балансирана нагласа с оглед повишаващата се загриженост за глобалната хранителна сигурност. От над пет хиляди респонденти почти 84% гласуват за използването на всички технологии, за да се избегне бъдещата криза. 84% заявяват, че ГМ културите трябва да бъдат запазени като възможност, за да се подобрят добивите, като заедно това се предпазва околната среда. Само 11% гласуват срещу тази възможност.

Последното проучване на британската Агенция по хранителните стандарти (юли 2009 г.) за нагласите на потребителите към храните подсказва, че когато изрично се пита за това, загрижеността относно ГМО е спаднала от около 40% през 2001 г. до 21% през 2009 г.; без изричен въпрос, само 3% от респондентите посочват генетичното модифициране като проблем. Тези цифри са най-ниските отчитани досега в анкетите на Агенцията по хранителни стандарти. Последното проучване на Евробарометър (2008 г.) под заглавие „Нагласи на европейските граждани по отношение на околната среда” показва, че:

По-малко европейци изпитват притеснения във връзка с ГМО - само 20%, което е намаление от 24% през 2004 г.  За сравнение, 23% от анкетираните са загрижени както за загубата на биоразнообразието, така и за замърсяването с химически торове и пестициди. 26% от анкетираните смятат, че няма достатъчно информация за използването на ГМО в земеделието (намаление от 40% през 2004 г.). Резултатът също така показва, че има по-голяма вероятност хората, които се чувстват зле информирани, да се противопоставят на производството на ГМ-култури.

Изследването на Евробарометър показва, че европейците по принцип обикновено имат усещането, че им липсва информация относно ГМО, но в същото време изразяват относително ниски нива на загриженост в сравнение с други екологични проблеми дори и когато биват изрично питани по тази тема. Неотдавна проведени в Англия подобни изследвания показват, че:

  • само 4% от анкетираните във Великобритания споменават ГМО като проблем във връзка с храните;
  • само 21% от британците се тревожат относно генетично модифицираните храни, което е намаление от 25% през 2006 г.

Тези анкети показват, че има тенденция за намаляване на загрижеността относно използваните при културите биотехнологии, а заедно с това и желание за по-добра информираност. Преглед на други проучвания на потребителските нагласи във връзка с ГМО можете да намерите на уеб сайта на „ГМО Компас” под заглавие „Намаляване на опозицията или увеличаване на допустимостта?”

Според изследването на Евробарометър климатичните промени са онзи проблем, за който европейците се тревожат най-много, като тяхната загриженост се увеличава (от 47% през 2004 до 57% през 2008 г.). Следващите по значимост проблеми са замърсяването на водата и на въздуха.

Проучванията за нагласите на фермерите в европейските страни показват, че те биха желали сами да вземат решението дали да отглеждат ГМ-култури.

През 2008 г. в Италия при проучване сред производители на царевица в Ломбардия, основния район за производство на царевица в страната, 67% от анкетираните заявяват, че биха отглеждали генетично модифицирана царевица, ако им се позволи.

Във Великобритания, проучване сред фермери, които са отглеждали ГМ-култури като част от тестови кампании показва, че 95% от тях биха отглеждали такива култури, ако им се разреши. От общо 24 хиляди анкетирани фермери във Великобритания през 2008 г. почти половината се обявяват в полза на ГМ-културите, а само 15% са против тях.

В Полша 85% от фермерите са на мнение, че трябва да им бъде предоставена възможност да засяват одобрени ГМ-култури.

В Испания от 350 анкетирани производители на царевица 83% смятат, че фермерите трябва да имат възможност да засяват ГМ-култури.

В страни като Франция и Унгария, където в момента е наложена забрана, преобладаващото мнение на производителите също е в полза на ГМ-културите.

Във Франция проучване сред 400 производители на царевица, проведено през 2007 г., показва, че фермерите, които обработват 62% от засетите с царевица площи смятат, че трябва да им бъде дадена възможност да засяват ГМО.

В Унгария от 250 интервюирани производители на царевица 53% заявяват, че желаят да садят генетично модифицирана царевица.

Следващата седмица в рубриката ще ви запознаем с  процедурите по одобряване на ГМО в Европейския съюз.

Можете да изпращате Вашите мнения и позиции свързани с ГМО на адрес: office@agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.