Какво трупат хората по света в условия на извънредно положение?

В подобни ситуации хората по цял свят лесно изпадат в паника и хукват да се презапасяват

Да си стоим вкъщи, за да се предпазим от коронавируса – това съветват всички здравни експерти, заели се да преборят Ковид-19. В подобни ситуации хората по цял свят лесно изпадат в паника и хукват да се презапасяват със стоки от първа необходимост. У нас, както и в доста други държави, от аптеките първо изчезнаха маските и дезинфектантите, а от супермаркетите бяха изкупени тоалетната хартия, макароните, брашното и захарта. Подобна е ситуацията и в Германия, но какво трупат другите народи? Ето един кратък и неизчерпателен преглед, съставен въз основа на анкета сред кореспондентите на Германската телеграфна агенция по цял свят.
 
За италианците запасяването с тоалетна хартия е странно явление, също и за иранците, нищо че и двете страни са сред най-силно засегнатите от пандемията. В Иран хората си мият ръцете и се бършат с обикновени кърпи. Средства за дезинфекция липсват в много държави и са сред най-търсените стоки.
 
Обикновено в съседна Турция на госта се предлага да се освежи с няколко пръски одеколон с най-различни аромати. Сега този продукт е изчезнал от магазините, изкупен като заместител на другите дезинфектанти, тъй като съдържа около 80 процента етилов спирт.
 
Испанците се презапасяват, освен с трайни храни и консерви, с вино, същото правят и в Италия. И двете нации са известни с афинитета към ресторанти и барове, но сега те са затворени и затова алкохолните напитки се трупат по домовете.
 
В скандинавските страни най-търсени са някои медикаменти против възпаления, както и инсулинът.
 
В Съединените щати на много места се изпразниха рафтовете с минерална вода и месо, властите там отчитат и скок на продажбите на огнестрелни оръжия.