1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Каракачанското куче е пред изчезване

Каракачанското куче е пред изчезване

В момента записаните каракачански кучета в племенната книга са само 700

Каракачанското куче е застрашено от изчезване, твърди секретарят на международната асоциация на породата Атанас Вучков, предаде Агенция „Фокус”.  В момента записаните каракачански кучета в племенната книга са само 700. „Това моментално по класификацията на ФАО за разпространение на определена порода в световен мащаб, поставя Каракачанското куче в графата „застрашена от изчезване”, въпреки че това е една от най-старите породи в Европа”, каза той. Каракачанското куче е древна порода, съхранена от много отдавна по нашите земи. Първите снимки на такива кучета в България са от 1906 г., когато каракачанско куче е използвано за охрана на границите на страната.

Името на породата датира обаче много по-отдавна. Атанас Вучков обясни, че обикновено името на каракачанското куче се свързва с номадския етнос „каракачани”, които са известни със своя консерватизъм – както по отношение на запазване на техния етност, така и на породите, които те са отглеждали – каракачанските овца, кон и куче. „Те са извършвали своите миграционни процеси с хилядите си стада, следвайки пашата. През лятото са водили на паша своите животни във високите части на Рила и Пирин, Стара планина и Родопите, а през зимата, когато падне сняг, са слизали със същите животни към Беломорска Тракия.

И днес породата продължава да се използва у нас от българските овчари за охрана на стадата. Овцевъдството е традиционен български отрасъл, който обаче намалява драстично през последните години. Така с намаляване на интереса към овцевъдството, намалява и този към каракачанските кучета. В Международната асоциация Каракачанско куче членуват предимно фермери, които се занимават с овцевъдство. Кучетата са неизменна част от охраната на стадата. Стопаните сами заявяват, че без кучетата си са изгубени в гората заради атаките на мечки и вълци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.