Кучета надушват COVID-19 на летището в Хелзинки

Кучета помагат в борбата с коронавируса. Те се казват Вало, И-Ти, Кси и Мина и се новите колеги на граничните полицаи на летището в Хелзинки. Четирите кучета са обучени да надушват хора, заразени с Ковид-19.
 
Кучетата и техните водачи се движат из цялото летище, но не доближават пасажерите. Надуши ли съмнителна миризма, кучето се насочва към въпросния човек, който бива поканен доброволно да потърка кожата си с парче плат. Чак тогава обонянието на четириногия помощник влиза изцяло в действие. Ако резултатът е положителен, пътникът се подлага на класически тест, за който се взима проба от носа и гърлото.
 
Според ръководството на летището няма друга аерогара в света, която да е внедрила кучета в борбата срещу коронавируса. Иначе отличното обоняние на кучетата се използва за търсене на наркотици, взривни вещества или по-големи количества банкноти. Доскоро финландската четворка е помагала при надушването на ракови заболявания.
 
Опити за откриване на Ковид-19 чрез кучета се провеждат и в Германия. Там за целта се ползват животни от армията, но експериментите са все още в начален стадий и се провеждат в лабораторни условия. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.