1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: ЕК трябва да има по-големи амбиции за реформата на ОСП

Мария Неделчева: ЕК трябва да има по-големи амбиции за реформата на ОСП

Снимка:

Земеделските производители от новите страни членки очакват силен политически сигнал, справедливост и опростени процедури

Днес по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург членовете на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони проведоха извънредно заседание по доклада за преките плащания, който е един от основните законодателни доклади в реформата на Общата селскостопанска политика за програмния период 2014-2020 г. Докладчик на ЕНП (докладчик в сянка) е г-жа Mairead McGuinness.

Представителите на страните-членки имаха възможност не само да представят позициите на страните си, но и да намерят общоевропейски решения в полза на земеделците в Европа. В дискусията активно участие взе и единственият български евродепутат в Комисията по земеделие Мария Неделчева (ЕНП, ГЕРБ). Тя очерта няколко основни момента, свързани с бъдещата ОСП, които засягат България.

В началото на изложението си българският представител се спря на несправедливото разпределение на субсидиите, което според нея трябва да бъде премахнато още през 2014 г., а не както беше предвидено през 2016 г. Неделчева сподели мнението си, че амбициите на ЕК трябва да са по-големи, а не да се стигне до ситуацията, в която увеличаването с 30% според някои да бъде достатъчно. Защото трябва да се помисли какъв силен политически сигнал да се даде на земеделските производители, свързан с изравняването на директните плащания, за които говорим толкова дълго, смята българският евродепутат.

Вторият момент, който Неделчева разгледа, е свързан с  референтна 2011 г.  Тя изрази притеснения от предложения от Комисията подход при въвеждане на  2011 г. като референтна година за кандидатстване през 2014 г. "България, за разлика от старите страни членки на ЕС, има потенциално допустима за подпомагане площ, значително по-голяма от текущо заявяваната. Наблюдава се ежегодно увеличение на заявителите и тенденция за нарастване на обработваемата земя", аргументира се Неделчева.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.