1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Метеоритен амоняк е помогнал за появата на живот на Земята

Метеоритен амоняк е помогнал за появата на живот на Земята

Това дава нови аргументи в полза на хипотезата за космическия произход на химическата "азбука" на живота

Резултати от изследване на открит в Антарктида метеорит е показало, че съдържа азотни съединения - строителни елементи на сложните биологични молекули, в частност на ДНК. Това дава нови аргументи в полза на хипотезата за космическия произход на химическата "азбука" на живота, съобщи издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Един от типовете метеорити, т.нар. въглеродни хондрити, съдържат големи количества разнообразни органични вещества, от молекули, подобни на въглеводородите, до сложни аминокиселини. Тъй като все още не е известно при какви условия е възникнал животът на Земята, учените не изключват, че органични вещества, пристигнали от космоса, са изиграли своята роля.

Изследването на един от най-известните метеорити от този тип - метеорита на Мърчисън (Murchison), паднал в Австралия през 1969 година, е показало, че органичните вещества в него са свързани химически и не се разтварят във вода. А това изключва възможното участие на метеоритна органика при възникването на живота.

Авторите на статията в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, Сандра Пицарело от университета на Аризона и нейните колеги, са изучили неизследван преди подтип на въглероден хондрит, който се отнася към типа Ренацо, открития в Антарктида метеорит GRA 95229.

В експеримента те са възпроизвели условията, които може би са съществували в ранната Земя и в момента на падане на метеорита - високата температура и налягането. Анализът показа, че в този случай се освобождава голямо количество свободен амоняк, твърдят учените в статията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.