1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Палеонтолози откриха най-древния динозавър

Палеонтолози откриха най-древния динозавър

Животното е живяло 10 млн. години по-рано от най-старите динозаври

Учени са намерили останки от подобно на динозавър животно, живяло 10 млн. години по-рано от най-старите известни досега динозаври. Палеонтолозите предполагат, че представителите на открития в Танзания Asilisaurus kongwe са били тревопасни и са обитавали Земята преди около 245 млн. години, по време на триаса, като са съжителствали с динозаврите.

Името Asilisaurus kongwe е съставено от думите asili - "праотец" или "основа" на суахили, sauros - "гущер" на гръцки, и kongwe - "древен" на суахили.Това означава, че самите легендарни гиганти и техните родственици, като птерозаврите (летящите влечуги), са се появили доста по-рано, отколкото се предполагаше досега.

До неотдавна палеонтолозите смятаха и че най-близкият праотец на динозавъра е бил изцяло хищно животно, което се е предвижвало на два крака.

Новооткритите същества са ходели на четири крака, били са сравнително дребни - не повече от 3 м от носа до края на дългата опашка, която е представлявала половината от цялото им тяло. Тежали са между от 10 и 30 кг, според изследването, публикувано в сп. "Нейчър" на 4 март.

Находките предполагат, че динозаврите са били само една от няколко големи и обособени групи животни, подвизавали се по време на триаса (първата третина на Мезозоя), от които никога не сме намирали следи, обяснява ръководителят на изследването Стърлинг Несбит от Тексаския университет в Остин.

Asilisaurus kongwe спада към неотдавна откритата група на силезаврите (Silesaurs). Те се смятат за сходни с динозаврите, тъй като притежават много от техните характеристики, но им липсват някои основни черти, типични за всички останали динозаври. Връзката им е аналогична на връзката между шимпанзетата и хората, чиито ДНК имат 99% сходство.

Асилизаврите са били разпространени на всички континенти, които тогава са образували общ суперматерик Пангея. При разкопките в Танзания групата палеонтолози са открили останки от 14 екземпляра наведнъж.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.