1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. По Гергьовден ще е юбилейното десето издание на събора на овцевъдите

По Гергьовден ще е юбилейното десето издание на събора на овцевъдите

Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир

По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България. Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Провежда се ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 9 издания до сега е привлякло повече от 800 000 посетители.

Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.  Юбилейното издание на събора ще е истински празник на българското  с много незабравими емоции за цялото семейство.

В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне и интересни демонстрации.

В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното-победител ще получи премия от 1000 лева.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе традиционното и най-мащабно българско изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки. 

За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

Неповторими преживявания за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“ с интерактивни музейни експозиции  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите изучаващи българските народни хора ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, а всички запалени  по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.