Събитието стартира на 8 май 2018 г. в Парк хотел Пловдив
В периода 8-10 май 2018 г. в Парк хотел Пловдив ще се проведе международна среща по проект "Повишаване конкурентоспособността на малки и средни предприятия от агро-хранителния сектор чрез транснационални клъстери".
Основна цел на проекта е развиване на капацитета и конкурентоспособността на малки и средни предприятия за осигуряване на иновативни, нови и подобрени хранителни продукти за националните, регионални и световни пазари.
Малките и средни предприятия заемат основен дял в агро-хранителния сектор и са важна предпоставка за увеличаване на заетостта и конкурентоспособността за региона. Пред тях са поставени редица въпроси за разрешаване, породени от нарастващите предизвикателства от страна на потребителите за безопасност и разнообразие на продуктите, устойчиво производство и разумно управление на ресурсите. Адекватното адаптиране на МСП към тези предизвикателства изисква иновации в областта на хранителните технологии, новаторски бизнес модели и създаване на по-тясно сътрудничество с индустрията, академичните среди, публичния сектор и пазара.
В тази връзка проектът FOCUS ще създаде и управлява регионални клъстери за агро храни, които ще подпомагат местните МСП, по отношение: технологично одитиране и валидиране на бизнес идеи и помощ за разработване на бизнес план. В допълнение на това, проектът ще предлага семинари за повишаване на капацитета, достъп до информация за пазари и технологично разузнаване, работа в мрежа и двустранни бизнес срещи, които да засилят връзките между МСП и другите действащи страни от модела на тройната спирала (бизнес-изследвания-политика).
Очаквани резултати:
- Засилване на транснационалните връзки за сътрудничество сред всички участници в тройната спирала в индустрията на агро-храните посредством дейността на Балканско-Средиземноморски клъстери за върхови постижения;
- Повишаване на рентабилността и растежа на МСП от сектора на агро-храните чрез комбиниране и трансфериране на нови и съществуващи знания в иновативни и конкурентни решения с цел възползване от възможностите на бизнеса и пазарите в региона Балкани-Средиземно море;
- Подобряване на капацитета, конкурентоспособността и външната конкуренция на МСП, подпомагайки ги да идентифицират нови бизнес модели, технологии и иновации чрез иновативни клъстери и подкрепящи услуги;
- Повишаване капацитета на ключовите участници в клъстера;
- Пазарен подем и разпространение на иновациите;
- Подкрепа за успешна и конкурентна Балканско-Средиземноморска хранително-вкусова промишленост;
- Принос към постигане целите на Стратегия „Европа 2020“ за включващ, интелигентен и устойчив растеж и към постигане целите на регионалните политики и стратегии за интелигентна специализация.
Партньори по проекта са:
- Национален технически университет – Атина
- Аграрен университет – Атина
- Търговско-промишлена палата – Кипър
- Агенция за икономическо развитие на Вльора – Албания
- Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе
- Аграрен университет – Пловдив
- Федерация на хранителната индустрия в Гърция.