1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. През следващия програмен период България ще получи 7,5 млрд. евро за селско стопанство

През следващия програмен период България ще получи 7,5 млрд. евро за селско стопанство

Снимка:

Субсидиите ще бъдат изравнени с тези на другите държави от ЕС

През следващия програмен период България ще получи 7,5 млрд. евро за селско стопанство, обяви евродепутатът Ивайло Калфин на конференция „Новата Обща селскостопанска политика на ЕС 2014-2020 г.“ Той уточни, че парите за сектора ще се увеличат с около 2 млрд. евро спрямо предходния програмен период за сметка на средствата по Програмата за развитие на селските райони, които ще намалеят с около 1,5 млрд. евро, предаде bTV.

По думите на вицепремиера, който отговаря за парите от европейските фондове Зинаида Златанова, субсидиите ще бъдат изравнени с тези на другите държави от ЕС, младите фермери и малките производства ще се подпомагат по-усилено, докато субсидиите за големите земеделски стопанства ще намалеят.

„Пакетите са договорени през февруари 2013 г. в Европейския парламент. Идната седмица предстои най-тежкият дебат за селскостопанската политика”, допълни Калфин. Евродепутатът предложи и да се създаде група на високо равнище, която да започне дебат за сформирането на бюджета на ЕС, защото в момента 80% от средствата са вноски от държавите членове.

След гласуването на бюджета до 2020 г. следва да бъдат гласувани и отделните политики на ЕС. Благодарение на Лисабонския договор, ЕП е имал засилени правомощия при изготвянето на бюджета и институцията се е възползвала от това си право, обясни Калфин.

Бюджетната комисия е успяла и да постигне договореност за преразглеждане бюджета през 2016 г. Към момента средствата в него са 960 млрд. евро, 906 млрд. евро от тях ще отидат за директни плащания. Това се дължи на очакванията за подобрение на икономическия и финансов климат в страните членове.

В селскостопанската програма има и промени. За следващия период ЕС ще отдели с 4% по-малко средства по нея, което е 379,179 млрд. евро. Новият начин на разпределение предвижда 40% базово плащане на площ, 30% допълнително зелено плащане към базовата субсидия и до 13% за подпомагане, обвързано с производството.

Сред нововъведенията е създаването на резерв, в който ще се задържат част от средствата. Те ще се използват за изплащане на компенсации, ако възникнат ситуации, в които производителите претърпят поражения от суша и наводнения. В случай, че няма такива, заделените средствата ще бъдат изплащани през следващата година.

Приоритетно ще се стимулират младите фермери, като средствата ще бъдат с 25% повече за плащане на декар през първите 5 години, както и неблагоприятните региони. България в страната в ЕС, в която има най-много производители и най-малко фермери. Регистрираните земеделски производители са 67 614, а земеделските стопанства са 370 222, а в ЕС има 12 млн. земеделски стопанства, които осигуряват 6% от БВП на Съюза.

Евродепутатът Филиз Хюсменова, която е и зам.-председател на комисията по регионално развитие подчерта, че през новия програмен период фондовете ще работят заедно. Тя допълни, че през миналия период е имало стремеж към опростяване на правилата за кандидатстване. Според новите правила всяка държава ще трябва да изготвя национална програма или пакет за развитието на селските региони. Филиз Хюсменова призова и България да се възползва от възможността да включи повече общини за подпомагане по ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.