Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой предложи да се съкратят разходите по ОСП

Снимка:

Предстои ноемврийска среща на върха

Президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой предложи бюджетът на блока за периода 2014-2020 г. да бъде намален с общо 75 млрд. евро.

Предложението идва дни преди ноемврийската среща на върха, която започва да прилича все повече на грозна надпревара между разединените фискално отговорни и не чак толкова страни.

В документа, с който Франс прес се сдоби, белгиецът предлага съюзът да съкрати разходите по Общата селскостопанска политика (ОСП) и т. нар. Кохезионни фондове, използвани за икономическо и социално развитие на най-бедните европейски региони, съобщава БГНЕС.

Ван Ромпой твърди, че предложеният бюджет на стойност 1,03 трлн. евро за периода от 2014 до 2020  г. може да бъде свален, като се намалят разходите за селско стопанство – с 25,5 млрд. евро, и тези за Кохезионните фондове – с 29,5 млрд. Той изтъква още, че е необходимо да се ограничат и фондовете за подкрепа на най-бедните в Европа през идните седем години.

Въпросните съкращения вероятно ще успокоят Франция и Германия – двете страни с най-голям принос към европейския бюджет. Но ще бъдат далеч под исканията на държавите, започнали да затягат коланите, например, Великобритания и Швеция.

Въпреки това Лондон ще продължи да получава годишната си отстъпка, която през 2011 възлизаше на 3,6 млрд. евро. "Съществуващият коригиращ механизъм ще продължи да важи", гласи предложението на Ромпой. Германия, Холандия и Швеция също ще имат полза от "временните корекции" - по съответно 2,8 млрд, 1,1 млрд. и 325 млн. евро.