Принц Чарлз: "Помогнете на фермерите за реколтата"

Британският парламент гласува закон, с който сложи край на свободното придвижване на работници от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария

"Храните на нашата трапеза не са плод на магьосничество, а на тежък труд", казва британският престолонаследник Принц Чарлз във видеообръщение към своите сънародници. С посланието си той се присъединява към инициатива на Националния фермерски съюз за набиране на сезонни работници.
 
Заради коронакризата тази година във Обединеното кралство липсват хиляди сезонни работници, идващи обикновено от Източна Европа. Затова фермерите се опасяват, че няма да могат да приберат плодовете и зеленчуците. Допълнителни проблеми създава и напускането на Европейския съюз, което още повече усложни обстановката и направи наемането на помощници от Континента почти невъзможно. Освен това британският парламент гласува закон, с който сложи край на свободното придвижване на работници от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Вместо това правителството ще прилага точкова система, която да оценява кои имигранти са най-подходящи за пазара на труда.
 
Всичко това води до сериозен недостиг на работна ръка в аграрния сектор. Самият Принц на Уелс е биофермер и обработва голямо стопанство в Шотландия.
 
"Ако искаме тази година да ядем британски плодове и зеленчуци, се нуждаем от цяла армия помощници", казва той в своето видеообръщение. В противен случай тонове продукция ще изгният по полетата и дърветата.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар