1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Развитието на чаения пазар през последните години е стабилно

Развитието на чаения пазар през последните години е стабилно

Според проучване на ФАО, цената на чая през 2009 г. е нараснала с 13% до рекордно ниво

Пазарът на чай в света през последните години се развива нормално и стабилно. Страните производителки могат да увеличат доходите си, но чрез увеличаване на размера на насажденията едва ли ще е целесъобразно, тъй като това ще доведе до падане на цените на чая. Но изход има: ФАО призовава страните - производителки на чай да рекламират напитката у дома си и да увеличат потреблението на глава от населението.

Това е препоръката от доклада на ФАО за състоянието на пазара на чай. Докладът бе публикуван по повод неотдавнашното заседание на Междуправителствената група за чая, в която влизат най-големите производители и потребители на напитката.

Най-големите вносители на чай са Англия и Русия. ФАО смята, че насищането на пазара и консумацията на чай в тези страни са близо до максималното ниво. Рязко увеличение на вноса от страна на Великобритания и Русия не трябва да се очаква. От друга страна, колкото и да е странно, консумацията на чай в страните - производителки на глава от населението е най-малка. С подходящата маркетингова стратегия ръстът на потреблението на чай в южните страни може да даде голям ефект.

Факт е, че консумацията на глава от населението там е десет пъти по-малка, отколкото във водещите страни - вносителки на чай.

Според проучване на ФАО, цената на чая през 2009 г. е нараснала с 13% до рекордно ниво. Сушата засегна отделни страни от Азия и Африка.

По-късно цените се стабилизираха, както и климатичните фактори. За потребителите в развитите страни това доведе до нарастване на цените само с 5%. Пазарът на безалкохолни напитки повлия със силната си конкуренция. А в развиващите се страни, цената на дребно на чая се повиши за същия период с 12%.

Какво ни очаква в бъдеще? Износът на черен чай до 2019 г. ще нараства с 1,8% годишно. Ръстът на износа на зелен чай ще е много по-висок – прираста се очаква да е 5,5% годишно.

Промени се и статута на отделните страни. Най-големият производител на чай в света е Китай, на второ място - Кения. И след тях са Шри Ланка и Индия.

За отделните страни чаят е от първостепенно значение, тъй като е стока за износ. Например, от продажбата на чай постъпват 35% валутните постъпления на Кения и от целия внос на селскостопански продукти. В Шри Ланка чаят съставлява 50% от износа. Освен това, чрез продажба на чай се обезпечават 60% от вноса на храни в тази страна.

Миналата година ръстът на световните цени на чая донесе на износителите допълнителни 7% от печалбите. Това е едно значително въздействие върху благосъстоянието на селата и за осигуряване на прехраната.

Черният чай представлява 65% от общия обем на производството през последните пет години, 67% от потреблението и 80% от търговията с чаени листа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.