1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Реколта” от данни помага на фермерите

„Реколта” от данни помага на фермерите

Климатът се променя и предизвикателствата постоянно се увеличават

Мат Швайгерт притежава 7000 декара царевични и соеви насаждения в Куба Сити, Уисконсин. Неговите 25 земеделски машини – трактори, комбайни и друга селскостопанска техника – са оборудвани с най-новото в тази област: датчици, които проследяват чрез GPS местоположението и измерват броя на семената, които биват засети, обема на приложените торове, количествата събрани кочани и зърно.

За да използват тези данни, служителите в компанията обикновено преглеждат дисплеите в кабините на машините (за да забележат веднага потенциални проблеми като лошо разпределени семена) или просто вадят малки сензорни бордови компютри, за да анализират информацията, пише technologyreview.com, цитиран от technews.bg.

Всичко това се случва, след като през 2013 г. Швайгерт започва тестване на едно гумирано, цилиндрично приспособление, направено от млада чикагска фирма. Той внедрява устройството в своето оборудване, след което технологията започва автоматично да предава данни по безжичен път към аналитична платформа, базирана в „облака”.

Платформата сравнява добивите в различните области на една ферма, какви са добивите в сравнение с тези от други ферми, и какви действия, като например датата на засяването, биха могли да са причината за разликата. „Голямата част от данните буквално умират на полето”, казва Корбет Къл, съосновател на фирмата. „Фермерът е зает да управлява фермата си и да кара трактора, а ние се опитваме да направим работата му по-лесна”.

За фермерите и земеделските производители сложните метеорологични прогнози и анализите на данни могат да покажат какви семена за засяване, в какви дни да се засеят, на кои дни какви торове и хербициди да се добавят, както и кога е време за събиране на реколтата, обяснява Дейвид Лезакс, учен от Университета в Уисконсин, който изследва устойчивото земеделие.

„Ние узнаваме доста бързо, ако полето е претоварено с тор или пък не е достатъчно наторено”, казва Швайгерт за новата технология. Същото важи и за прилаганите хербициди. Фермерът може да вземе мерки за коригиране на отклонението.

Миналия месец земеделският гигант Monsanto придоби 640Labs като част от своята политика да инвестира в науки за селскостопанските данни. През 2013 г. пък Monsanto придоби Climate Corp. – компания, натрупала цяло десетилетие данни за валежите и почвените условия за 29 милиона земеделски области в Съединените щати. Фирмата използваше данните за изчисляване на локализирани метеорологични прогнози. На тази база тя продаваше и застраховки срещу загуби на реколта заради лошо време.

Преди година Monsanto купи и Precision Planting – компания, която продава технология за много прецизно засяване и записване на данни.

„Климатът се променя и предизвикателствата постоянно се увеличават”, казва Робърт Фрайли, главен технологичен директор на Monsanto. „Смятам, че е възможно да подобрим добивите от земите във фермите, в които работим днес, толкова драматично, че когато стане 2050-та година, ние ще бъдем в състояние да обработваме много по-малко земя”, добавя той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.