1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Рисков сектор ли е земеделието

Рисков сектор ли е земеделието

Място за паника няма, но трябва да се замислим

Брокери коментират, че земеделието става все по рисков сектор, който изисква сериозни инвестиции, но не гарантира добри приходи.  Данни на частни съдебни изпълнители сочат, че само за месец  юни има над 80 парцела пуснати в продажба или обявени на търг. Те се намират на територията на цялата страна и представляват хиляди квадратни метри земеделска площ. 

Голяма част от имотите са собственост на фермери, които не успяват да обработват земята си или са пред фалит. Някои от тях са получили нивите като гарант срещу кредити, които не успяват да погасят заради ниската цена на продукцията им и се налага да напуснат пазара, продавайки бизнеса си с заедно със земите. 

Как е възможно всичко това? Имаме ПРСР, имаме много други начини за финансирене, субсидиране и подпомагане на земеделието, че изглежда странно.

Явно всичко е толкова добре, че човек се изкушава да вземе парите, да задели малко за подобряване условията на работа, а по-голямата част да вкара в имотни сделки. Така бяха построени някои курортни селища по планини и реки,  но взетите пари в заем трябва да се връщат.

Например поради високият интерес към мярка 112 тя е инструмент за постигане на главната цел - да усвоим колкото се може повече европейски средства, независимо по какъв начин. Ако финансирането по мерките се прави късогледо, това ще доведе до надуването и спукването на един спекулативен земеделски балон, а това може да изправи сектора пред криза, от която да се възстановява с десетилетия.

Земеделските производители нямат достъп до борсата, затова предлагат продукцията на посредници, които  купуват евтино, но продават скъпо. Така пазара се задръства от скъпа стока, която не се купува от всеки, реколтата гние и се изхвърля, това е загуба за прекупвачите и търговците на едро - ето от къде идва проблема.

В седмичната анкета на портала Agro.bg, потребителите подреждат причините за фалит на земеделските производители така:
Ниските изкупни цени на земеделската продукция имат водеща роля за  62% от тях. На второ място е липсата на конкурентност - 23%, а на мудната администрация и негативната пазарна конюнктура се падат   15%.

За съжаление думата фермер придоби малко по-друг смисъл през последните години. Фермерите станаха, като мутрите! Лъскави джипове, луксозни вили и къщурки, а производство под всякаква критика. Аз не харесвам думата фермер, много по-добре звучи земеделец, а това е също и призвание. Трябва да обичаш земята, да я уважаваш и да я обработваш така, както би го направил и за себе си. Само така ще имаш и добра продукция, конкурентноспособна на пазара и уважението на потребителите, независимо в кой сектор се намираш.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.