1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Родни земеделски учени създадоха сушилня за плодове и зеленчуци, която се захранва от слънчевите лъчи

Родни земеделски учени създадоха сушилня за плодове и зеленчуци, която се захранва от слънчевите лъчи

Снимка:

Изобретението, заедно със своите модификации, е предназначено за дребния производител

Възобновяемите енергийни източници се разпространяват все повече в икономически развитите страни. Един от най-ефективните и леснодостъпните е слънчевата светлина. Въпреки неограничените ѝ възможности като безплатен енергиен източник, обаче, генерирането ѝ е слабо застъпено у нас.

Родни земеделски учени стигнаха до извода, че соларната енергия може да намери широко приложение в селскостопанския сектор. Пловдивският Институт по изследване и развитие на храните (ИИРХ) е изобретил ефективна сушилня за плодове, зеленчуци и гъби, която се захранва единствено от слънчевите лъчи. Впоследствие, съвместно с Института по планинско животновъдство, град Троян, учените от "града на тепетата" разработват и две модификации на изобретението.

"Базовият тип сушилня е съвсем опростен модел, който може да се конструира от подръчни материали. Няколко дъски, черен и прозрачен полиетилен и ситна метална мрежа е всичко, което е необходимо на един производител, за да използва самоделната машина за продукцията си. Моделът се състои от четири основни детайла: слънчев загревател на въздух, сушилна камера, комин и стойка, която придържа камерата. Храните, предвидени за сушене, се поставят в чекмеджето (или чекмеджетата) на сушилнята камера. На няколко места са разположени парчета от металната мрежа, които да предпазват продуктите от насекоми",  разказа доц. д-р Огнян Карабаджов от ИИРХ.

Принципът на действие е следният: външният въздух постъпва през долната част на колектора, поема топлината от дъното на слънчевия загревател (покрит с черен полиетилен) и, затоплен, влиза в камерата, под чекмеджета с плодовете. След като премине през мрежестите дъна и продуктите върху тях, той отнема част от влагата им и излиза през комина. Методът се оказва много ефективен. Когато в края на 2010 г. са проведени първите тестове на този базов модел, резултатите показват, че за 20 часа действие влажността в нарязани на осмина сини сливи се ограничава до 50%.

Целия материал за изобретената от пловдивския Институт по изследване и развитие на храните (ИИРХ) ефективна сушилня за плодове, зеленчуци и гъби четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.