Съдебната сага за кравите в Холцкирхен приключи

Двете страни постигнаха споразумение

Дългогодишната съдебна сага за шума, предизвикан от чановете на кравите в баварското градче Холцкирхен, най-после намери своя край. На последната инстанция пред Върховния съд на провинция Бавария в Мюнхен двете страни постигнаха споразумение – само по три крави наведнъж могат да носят чанове.
 
Чановете не бива да са по-големи от 12 сантиметра в диаметър, с толеранс от плюс-минус 1 сантиметър. Освен това "озвучените" крави могат да пасат само в един определен участък от ливадата. За да решат спора, мюнхенските магистрати специално са пътували до Холцкирхен, където е направен тест. За съжаление на ищците, които се оплакват от шума, кравите не са били в настроение и чановете им почти не са се чували, тъй като по време на проверката животните са пладнували, легнали в тревата.
 
"От наша гледна точка този тест беше напълно безсмислен", отсече след това председателят на съдебния състав и упрекна фермерката, собственичка на кравите, че е извела бременни животни на паша, вместо юници. В същото време съдът посъветва ищците да прекратят спора, тъй като нямат изгледи за успех. На разстояние 3-4 метра шумът от чановете не надвишава 60 децибела, установиха магистратите.
Това означава, че е под препоръчителното ниво от 65 децибела. Затова и двете страни бяха призовани да сключат споразумение. С такова споразумение приключи и първият рунд от съдебния спор преди пет години. Въпреки това ищците, мъж и жена, обитаващи къща, която граничи с ливадата, на която пасат кравите, заведоха нови дела. Аргументът им тогава гласеше, че предписаният от съда компромис не е довел до подобряване на ситуацията. С новото споразумение сагата приключва окончателно.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.