1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. СЕВ одобри два проекта на позиции на Република България за заседания на Съвета на ЕС

СЕВ одобри два проекта на позиции на Република България за заседания на Съвета на ЕС

Страната ни ще подкрепи предприемането на всички необходими мерки да се блокира пътя на разпространение на болестта африканска чума по свинете

На заседанието си в понеделник, 18 октомври, Съветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри българските позиции за предстоящите заседания на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство и Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Сред основните теми на заседанието на министрите на ЕС по земеделие и рибарство е искането на Литва във връзка със заплаха от разпространение на африканска чума по свинете в държави членки на ЕС. България ще подкрепи предложението на Литва за предприемане на всички необходими мерки да се блокира пътя на разпространението на болестта африканска чума по свинете и има готовност да окаже експертна помощ при искане на компетентните органи на Руската федерация за осигуряване на контрол на африканска чума по свинете. В рамките на Съвета на ЕС ще бъдат обсъдени и предложенията за Регламент относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони и за Регламент относно установяване на общи правила за схеми за директно подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика и за установяване на някои схеми за подпомагане на земеделски стопани.

В рамките на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което ще се проведе на 21 октомври т.г.,  Европейската комисия ще представи информация за ромското включване, както и приносът на държавите-членки във връзка с ползването на национални и европейски фондове за приобщаване на ромите. На тази база, в началото на следващата година Комисията ще излезе със Съобщение по проблематиката, което ще бъде предмет на дискусия на юнския Европейски съвет през 2011 г. Съгласно националната позиция България ще продължи да прилага систематично целенасочена политика за интеграция на етническите малцинства и в частност на ромите, при разумно сътрудничество с организациите на гражданското общество, при ясна и категорична политика на координация и контрол от страна на държавата с цел гарантирано достигане на средствата до крайно нуждаещите се, за които са предназначени. България счита, че за следващият програмен период ще бъде полезно регламентирането на координирано и целево използване на средства едновременно от различните европейски фондове и действащи програми, което ще подобри резултатите от дейностите по интеграция на уязвими групи с фокус върху ромите.

 

Етикети СЕВ, ЕС, ОСП
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.