1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Скоро едрият рогат добитък ще получава дигитални идентификационни номера

Скоро едрият рогат добитък ще получава дигитални идентификационни номера

Според DG SANCO това ще позволи подобряването на хранителната сигурност и ще се бори срещу разпространяването на животински болести

Проследяването на добитъка скоро ще навлезе в елекртонната ера. По време на парижкия „Салон на селското стопанство” Европейската комисия обяви, че подготвя проект за електронната идентификация на животните, за да подобри сегашната система на проследяване с пластмасови знаци. Според DG SANCO, Генералната дирекция на Европейската комисия за Защита на здравето и потребителите, това ще позволи подобряването на хранителната сигурност и ще се бори срещу разпространяването на животински болести.

"Включването на едрия рогат добитък в нашата програма за проследяване ще бъде най-важният етап в нашите дейности през 2011" заяви Бернард Ван Гьотем, директор на отдел Здравеопазване на животните към DG SANCO. "Проследяването позволява да се осигурят най-високите възможни нива на хигиената и сигурността на храната. То е есенциално за предотвратяване на разпространението на болести като шап, луда крава и свински грип. Още повече, проследяването гарантира вкусовите качества на продуктите".

Европейската комисия в момента работи по програма, имаща за цел въвеждането на електронната идентификация на едрия рогат добитък. Много европейски законодателства вече прилагат електронна идентификация за други животни (например конете, овцете и козите). С включването и на едрия рогат добитък в системата за дигитален контрол могат да бъдат включени близо 90 милиона животни.

Дигиталният идентификационен номер носи предимства и на фермерите, и на хранителната индустрия.

Електронната система за проследяване е доказала стойността си, тъй като предлага нови възможности на цялата индустрия. Ще направи сегашната система по-прецизна и по-бърза, подобрявайки капацитета за проследяване на животните и хранителните продукти за ветеринарни цели и за сигурността на храната. Това е важно условие за премахването на възникващи епидемии. Електронното идентифициране ще позволи опростяването на сегашните процедури и ще намали административните разходи. Системата ще увеличи конкуренцията в сектора и ще представлява отлично средство в управлението и автоматизацията на фермите. Другите възможности пред електронното проследяване са превенцията от измама с качеството на храната, както и подобряване на различните породи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.