1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Страната ни ще настоява пред ЕК за евентуална нулева ставка на ДДС за плодове и зеленчуци

Страната ни ще настоява пред ЕК за евентуална нулева ставка на ДДС за плодове и зеленчуци

В Кирково се проведе кръгла маса за сектор земеделие

„Вие, земеделските производители, сте изключително значими за икономиката на региона. И не само защото с над 7 000 регистрираните земеделци в Кърджалийска област сме на второ място в страната, а защото носите доходи и осигурявате хляба и поминъка на хората“. С тези думи водачът на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към участниците в кръглата маса по земеделие, която се проведе днес, 7 март по нейна инициатива в Кирково. Тя подчерта, че като депутат в три поредни парламента винаги е работила за това да има по-добри условия за хората, които се занимават със селско стопанство.

„Ще ви припомня поправките в Закона за тютюна, с които освободихме пазара и постигнахме скок на изкупните цени. Направихме така, че само животновъдите да могат да ползват пасища и мери, за да кандидатстват за субсидии, а през 2015 г, когато тежката зима унищожи голяма част от добитъка, правителството на ГЕРБ обезщети пострадалите фермери максимално бързо и на пазарни цени. Съвсем наблизо, в село Бенковски, прокарахме водопровод и решихме веднъж завинаги проблема с поливната вода. Това са малка част от нещата, които сме направили, защото винаги сме били обърнати с лице към вас“, каза Караянчева. Тя обясни, че министърът на земеделието и храните в правителството на Бойко Борисов Десислава Танева и заместниците й Цветан Димитров и Георги Костов присъстват лично на форума, за да кажат какво предстои да бъде направено в сектор „Земеделие“ в следващ управленски мандат на ГЕРБ.

Десислава  Танева представи акцентите в програмата на ГЕРБ в отрасъл земеделие. „Ще настояваме пред ЕК за евентуална нулева ставка на ДДС за плодове и зеленчуци, за да бъдат равнопоставени нашите производители в Европа. Ще продължим за изнасяме консервирани храни и да контролираме ГМО. Категорична съм, че България е страната с най-строгия режим за отглеждане на ГМО-култури. Що се касае до СЕТА, споразумението по никакъв начин няма да засегне интересите на производителите, нещо повече – за някои от тях ще се отворят нови пазари. Танева коментира и подготвения от ГЕРБ Закон за храните, който бе внесен в 43-то Народно събрание. Тя изтъкна, че той е приет с пълен консенсус от бизнеса в хранителната индустрия, предвижда по-високи санкции за нарушителите и подкрепа за родното продукти. „С него ще се гарантира 100-процентова сигурност и контрол на храните, което слагаме на трапезата си, за първи път се въвежда и регулация на търговията с храни по интернет“, изтъкна Танева. На форума присъстваха земеделски производители от цялата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.