1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светлана Боянова: Изискването за задължителен "зелен" компонент в бъдещата ОСП трябва да бъде гъвкаво

Светлана Боянова: Изискването за задължителен "зелен" компонент в бъдещата ОСП трябва да бъде гъвкаво

България подкрепя по-справедливото разпределение на средствата и изравняването на нивата на подпомагане

Изискването за задължителен "зелен" компонент в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде гъвкаво, за да се отчитат спецификите и нуждите на всяка държава членка. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на международната конференция за бъдещето на ОСП.

„Въвеждането на „зелено” директно плащане трябва да бъде така направено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Прилагането на „зелен” елемент има логична обосновка, но предложеният дял от 30% по първия стълб и 25% по втория е прекалено висок и трябва да се даде повече гъвкавост при определяне на дела му. По този начин ще се постигне по-добро насочване на помощта и ефективно изразходване на средствата”, обясни зам.-министър Боянова.

По реформата на ОСП България подкрепя по-справедливото разпределение на средствата и изравняването на нивата на подпомагане, което ще позволи на новите държави членки да повишат по-бързо своята конкурентоспособност.

„Очакваме един от основните резултати на реформата да бъде справедливото третиране на всички фермери на територията на целия Европейски съюз, независимо в коя държава се намират”, посочи Боянова. От следващия програмен период ЕК предлага изравняване в подпомагането на фермерите, без значение от вида на земеделието, обясни Михайл Думитру, директор на Дирекция „Програми за развитие на селските райони” в ЕК.

Страната ни подкрепя и идеята за прехвърлянето на средства между двата стълба на ОСП, която да отразява различните икономически, агроклиматични и регионални условия на отделните държави-членки. В момента предложеният процент е 5, но България настоява прехвърлянето от втория към първия стълб да бъде поне 10%.

Общата селскостопанста политика в периода 2014-2020 г. ще бъде с опростени правила както за бенефициентите, така и за администрацията. „Защото нашата цел е ефектите да са видими за всички и това стои като предизвикателството пред всички държави членки”, почерта Думитру.

Дебатът по бъдещата политика за земеделието и селските райони продължава, като страната ни за първи път участва активно и пълноценно в подготовката на законодателството в тази област. През есента предстои дебат по общата финансова рамка и определянето на финансовите пакети за отделните държави членки.

Вижте видео за състоялата се международна конференция за бъдещето на ОСП...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.