1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени генерират биогорива от захар

Учени генерират биогорива от захар

Ако технологията бъде приета, това би могло да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта

Изследователи в Института за енергийни бионауки (EBI) са съумели да генерират биогорива от възобновяеми източници, като например захар и скорбяла, използвайки процес, който би могъл да се комерсиализира в рамките на пет до десет години. Въпреки че в момента тези горива са по-скъпи за производство от познатите, произведени от петрол, новите съдържат повече енергия в сравнение с етанола. Изследователите казват, че ако технологията бъде приета, това би могло да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта.

Производството започва с бактериална ферментация по процес, разработен от химика Хаим Вайцман гърба по време на Първата световна война. Процесът води до появата на смес от ацетон, бутанол и етанол.

Изследователите открили, че органични разтворители биха могли да дестилират ацетона и бутанола, използвайки само десет процента от енергията, която обикновено се изисква за такова нещо. Процесът оставя настрана по-голямата част от етанола така, че получената смес има добро съотношение, за да бъде превърната в гориво, наподобяващо петролните горива чрез каталитичен процес. Изследванията, проведени от екипа, показват, че новото гориво действа толкова добре, колкото обикновно петролно дизелово гориво, пише greentech.bg.

Изглежда съвместимо с дизела и може да се смесва с дизел по формула за лятно или зимно каране, казва Харви Бланш, професор на химическо и биомолекулярното инженерство.

Каталитичният процес, който използва паладий и калиев фосфат, превръща химикалите във въглеводороди. „Можете да настроите размера на вашите въглеводороди въз основа на условията на реакцията, за да произведете по-леките въглеводороди, характерни за бензина, или по-дългата верига въглеводороди, типична за дизеловото гориво, или въглеводороди с разклонена верига като за самолетно гориво“, обяснява Дийн Тост, професор по химия, разработил катализатора. Остатъчните химикали пък могат да бъдат превърнати в пластмаси.

Изследователите вече са намерили и алтернативни катализатори, които са по-евтини, но също толкова ефективни. Това проближава новия процес до фазата на комесиализацията.

Наскоро BP даде 500 млн. щатски долара финансиране на EBI в една съвместна инициатива с Калифорнийския университет Бъркли, Lawrence Berkeley National Laboratory и университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, където е направено откритието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.