1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Гърция – млякото е 1 евро, у нас – 1 лев

В Гърция – млякото е 1 евро, у нас – 1 лев

Почти двойно по-големи са и заплатите на наетите чобани в Гърция

Изкупната цена на овчето мляко в района на Комотини е едно евро, а у нас – един лев. Почти двойно по-големи са и заплатите на наетите чобани в Гърция. От другата страна на Маказа близо 500 родопчани работят като овчари.

59-годишният Хидаед Мустафа Ахмет от две години работи като чобанин в Комотини. Гледа над 100 овце, които са собственост на двама братя роми. получава 300 евро заплата, която изпраща на семейството си в България. Хидаед дои на ръка.

Гюнай Селим Мюмюн е от родопското село Фотиново. От три години обаче работи в Гърция. Гюнай и още двама родопчани гледат близо 700 овце. Също доят на ръка. И тук изкупната цена на овчето мляко е едно евро. Гюнай разказва, че неговият патрон не е доволен – гръцкият стопанин смятал, че изкупната цена трябва да скочи на две евро.

От другата страна на Маказа – в Българско – заплатите са между 300 и 500 лева, разказват гурбетчиите. Изкупната цена на овчето мляко у нас е до 1 лев и 20 стотинки, като масово то се изкупува на 90 стотинки.

Българските животновъди заплашиха да излязат на протести, ако Министерството на земеделието и храните не вземе мерки за оздравяването на сектора.

Гледайте подробности в новините на Агро ТВ.

Автор: Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.