1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Защо Мариана Милтенова смята, че „Напоителни системи“ трябва да бъде премахнато като структура?

В новия брой на сп. АгроКомпас: Защо Мариана Милтенова смята, че „Напоителни системи“ трябва да бъде премахнато като структура?

И още: Петър Петров е песимистичен за резултатите от прилагането на мярка „Млад фермер“

Кои са акцентите в януарския брой на сп. АгроКомпас:

Предложения: „Считаме, че трябва да има промяна на Закона на водите и за напояването. Изказа се становище от нашите членове, че „Напоителни системи“ е една структура, която трябва да бъде премахната. Всяка политическа партия, която идваше на власт, яхваше тази структура, източваше я за сметка на земеделските производители. Водата всяка година става все по-скъпа и все по-труднодостъпна. Предприятието продължава да бъде на загуба. Според нас няма нужда от тази структура“, коментира Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите.

Експертно: Имаме отчайваща нужда от поземлена реформа. В българското земеделие в момента се води война – война за земя. При липса на всякакви правила, тази война е жестока и тя вреди – както на големите, така и на малките. Затова нашата цел е създаването на средна класа земеделски производители. Без един такъв гръбнак, ние няма да имаме нито селски райони, нито земеделие, нито храни. Нищо няма да можем да постигнем без средна класа в земеделието“, убеден е Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в НС.

Препоръки: Петър Петров, председател на Националната асоциация на младите фермери в България, твърди, че няма резултат от прилагането на мярка Млад фермер, защото по думите му в продължение на много години се създават фиктивни млади фермери. Според младия животновъд тази мярка трябва да се направи по коренно различен начин, за да може младите хора да останат в сферата. Петър Петров препоръчва да се подобри нивото на обучение в специализираните училища и университетите, за да могат младите хора да излизат адекватно подготвени, да кандидатстват за тези средства и да правят реални стопанства.

Новата ОСП: Фермерите не бива да плащат непосилна цена за Зелената сделка. Новата ОСП позволява достатъчно голяма гъвкавост на ниво национални политики. За първи път е включена и социалната условност, обясни евродепутатът и член на комисията Агри Атидже Алиева – Вели, от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент. В контекста на световната енергийна криза, Европа не се отказва от високите цели на Зелената сделка. Даже напротив. В Брюксел отчитат различното стартово ниво на отделните държави членки.

Мнение: „Новата ОСП трябва да е балансирана. Със сигурност стопанствата ни трябва да останат конкурентноспособни, а не за сметка на Зелената сделка да съсипем зърнопроизводството, защото много тежките изисквания ще ни вкарат в един цикъл на работа, в който няма да излизаме на печалба. Ако ние се стремим да бъдем безкрайно зелени, няма как да произвеждаме това, което произвеждаме в момента. Консуматорите на хляб трябва да имат възможността да си го купуват. Това е най-важното, което трябва да се гледа в новата ОСП. Да направим така, че производството да се запази в тези граници и светът да има какво да яде, защото прекалено скъпата пшеница не е изгодна за никой“, убеден е младият зърнопроизводител Илия Проданов от района на Бургас. Председател е на Съюза на зърнопроизводителите Маркели, гр. Карнобат и е заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

лидеа оферта 2022

За приема по подмярка 4.2: „Това е единствената мярка, по която нашите предприятия могат да кандидатстват. Проблемът е, че ДФЗ няма капацитета да разглежда тези проекти по най-бързия начин, твърди Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. - Мога да ви дам пример с един проект, който е внесен през 2018 г. и се разглежда в момента. Вече са изтекли всички разрешителни за строеж, а всички машини, заложени в този проект, са морално остарели. Ако не се разгледат в рамките на 3-6 месеца, тези проекти и офертите в тях губят актуалност. Освен това заложените цени също губят актуалност – нещо, което е заложено като цена през 2018 г., сега струва поне два пъти по-скъпо. Въпреки че мярката е отворена, още се разглеждат стари проекти. Играем си на котка и мишка с Министерството на земеделието по тази подмярка.“

 

Зеленият приход: „Зелената сделка, както винаги, ни изненада, казва Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. - Предприятията, които са подготвени за Зелената сделка, се броят на пръстите на едната ми ръка. В повечето случаи българските хлебопроизводители се разсейват и очакват, че снишаването ще ги лиши от задължението да отговарят на новите изисквания. Темите Зелена сделка, кръгова икономика все още са чужди за българския речник. В тази връзка смятам, че е нужно да има национални кампании. Защото очакването, че нещо може да ни се размине, е абсолютно измамно. Вече имаме наказателни процедури, а те се плащат от всички нас.“

За новата 2022 г.: Фирма Голдън Уест Сийд предлага на своите клиенти семена люцерна, третирани по иновативна технология PLUS”. На българския пазар фирмата предлага два сорта люцерна NEFELI и CORSA.

Практично: BKT разработи специални гуми за посрещане на целия зимен сезон. Решения, проектирани не само да се справят с калните и заснежени повърхности, но и да осигуряват максимална производителност в нормални условия върху суха почва, задоволявайки различните технически изисквания, зависещи от повърхността и условията на употреба. Както почвозацепите, така и химическата формула са проектирани да поддържат характеристиките на гумата дори и при ниски температури и да осигуряват тяга и сцепление върху мокър, заснежен или хлъзгав терен.

Хеви финанс визия 1

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.