1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ядем щурци и ларви на бръмбара малък мрачник

Ядем щурци и ларви на бръмбара малък мрачник

Разрешителното е издадено след заявка от страна на виетнамска компания

В някои части от света насекомите от хилядолетия са част от храната на хората, по нашите ширини обаче се смятат за нововъведение. Потребителите все още не са убедени дали са годни за консумация. През тази седмица обаче в списъка с разрешените на европейско ниво насекоми влизат щурците и ларвите на бръмбара малък мрачник.
 
Разрешителното е издадено след заявка от страна на виетнамска компания, която е поискала да пусне на пазара на Съюза замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларвите, които да се използват като хранителна съставка в редица продукти и в хранителни добавки. Същият производител получава правото да продава смлени на прах щурци. Те ще могат да се влагат в хлебни изделия, сосове, супи, картофени продукти, шоколад и заместители на месо. Тези продукти обаче не бива да се обозначават като вегански или вегетариански, поясняват от Европейската комисия.
 
Друго изискване на Комисията е, всеки продукт, в който са вложени насекоми, да бъде съответно етикетиран, така че потребителят да е наясно какво купува. Според правилата в списъка със съставките на дадена стока трябва да е упоменато, че тя съдържа замразени или смлени ларви или други форми на разрешените насекоми. В редки случаи насекомите могат да предизвикат алергични реакции, предупреждават експертите. Става дума за хора, които имат непоносимост към ракообразни и мекотели, както и към акари. Затова на опаковките на храните трябва да има съответното предупреждение. 
 
Близо 2 хиляди вида насекоми служат за храна на хората по цял свят. Изследвания на ФАО доказват, че те са с висока хранителна стойност, тъй като съдържат много белтъчини, витамини, минерали и баластни вещества. Друго предимство е, че отглеждането на насекоми изисква много по-малка площ, в сравнение с говеда, свине или птици. Освен това за едно и също количество протеини, на насекомите им трябва 12 пъти по-малко храна, отколкото на говедата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.