1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За боричкания няма време, време е за експертност

За боричкания няма време, време е за експертност

Две срещи на 11 юли - в Стара Загора и в София

Земеделският бранш у нас не е единен и това изобщо не е новина. В политическата турбуленция, в която навлизаме, вместо да говорят експертите, отново всеки дърпа чергата към себе си.

И нека това не звучи като упрек. А като въпрос – какво се постига, ако вземеш инициативата в свои ръце – с аргумента, че политиците не чуват, а новият програмен период чука на вратата и какво очаква българските земеделци, един Господ знае.

В един ден – 11 юли – се провеждат две срещи. Едната е в Стара Загора – на животновъдни организации, инициирана от Стоян Чуканов, представител на България в Европейския икономически и социален комитет, Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди и Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. Другата – Комитет по наблюдение на ПРСР – в столицата.

Повече от очевидно е, че дебат между участниците не е възможен, даже и виртуален. Кой кого саботира също не е толкова важно. Тъжното е, че всичко продължава по старому – всеки има претенцията, че притежава нотариален акт върху истината – за състоянието на българското земеделие и животновъдство.

Вероятно еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски е изпаднал в огромно изумление, след като е изслушал представители на български животновъдни организации в началото на юни, а представител на българската администрация е опровергал казаното от тях. Дето се вика, пак се изложихме пред чужденците. Но и това не е новина.

Сега в Брюксел ще се окажат с два поправени варианта на Националния стратегически план – единият, официално подаден от земеделското министерство, другият – изготвен от браншови организации. Да се смееш ли, да плачеш ли?

Здравият разум подсказва едно – по поправките на Стратегическия план да се впрегнат на работа експертите. Това ръководство на земеделското министерство я го има утре, я не. А и то като всички предишни – работи в почти формален диалог с бранша. Но правилата, по които ще работят българските земеделци, се пишат днес. И ще важат до 2027 година.

Като няма единна национална земеделска браншова организация, всеки да си натисне малко егото надолу – в името на останалите. Защото никой не притежава нотариален акт върху истината. Да не говорим, че едва ли може да поеме цялата тази отговорност.

За боричкания няма време, време е да действат експертите.

Автор: Анета Божидарова


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.