1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започват ежемесечни срещи между експерти от България и Румъния в земеделието

Започват ежемесечни срещи между експерти от България и Румъния в земеделието

Среща в МЗХ

Започват да се провеждат ежемесечни срещи между експерти от Министерство на земеделието и храните и Министерство на земеделието, горите и развитието на селските райони на Румъния, на които ще се обсъждат позициите на двете страни пред Европейския съюз, съобщава Фокус. Това бе договорено от министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и посланикът на Румъния у нас Н.П р. Антон Пъкурецу на среща в МЗХ.

България и Румъния са последните страни присъединили се към ЕС, затова те имат много общи проблеми и взаимната подкрепа е от съществено значение за разрешаването им, коментира министърът. България е и една от първите страни подкрепили кандидатурата на бившия румънски министър на земеделието Дачиан Чиолош за еврокомисар по земеделие, припомни министър Найденов. Нуждаем се от диалог, за да излизаме с общи позиции пред ЕС и да защитаваме нашите интереси, коментира румънският посланик.

Българският и румънският министър трябва да се подкрепят в Света на министрите по земеделие на ЕС, където се взимат важните решения за политиката и подпомагането на земеделските производители. Обща подкрепа трябва да се осъществи за решенията по отношения на подпомагане на сектор „Мляко”, както и за намалената квота на България и Румъния за улов на калкан. Министър Найденов даде пример с взетото решение на последното заседание на Съвета, където се прие ЕС да отпусне допълнително пакет от 280 млн. евро субсидии за млекопроизводството през 2010 г. от бюджета на общността. Министър Найденов посочи, че България ще получи около 2 млн. евро през 2010 г. за подпомагане на млекопроизводителите, защото квотата на страната ни за производство на мляко е 1 млн. тона годишно. Това е само 1 % от общата сума и е недостатъчно за подкрепа на нашите млекопроизводители, които са в най - тежко положение, коментира министърът. Същият проблем съществува и в Румъния, която ще получи само около 2% от отпуснатите средства за сектора.

Освен това българските и румънските земеделски производители получават най-ниските евросубсидии, а към тях се прилагат най-сурови критерии от страна на ЕК, коментира министърът и подчерта, че е изключително важно България и Румъния да излязат с обща позиция пред ЕС по тези проблеми. Той подчерта, че очаква избирането на правителство в Румъния, за да работи в тясно сътрудничество с новия си колега по очертаните проблеми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.