1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Заявления за директни плащания могат да се подават от днес в общинските служби на ДФЗ

Заявления за директни плащания могат да се подават от днес в общинските служби на ДФЗ

Кампанията се забави заради обнародване на наредби за новите правила за кандидатстване

Заявления за директни плащания могат да се подават от днес, 18 март, в общинските служби на ДФЗ, съобщиха за "Сега" от Държавен фонд "Земеделие". Кампанията се забави заради обнародване на наредби за новите правила, по които земеделските производители кандидатстват за директните субсидии.

В днешния брой на "Държавен вестник" обаче излизат и последните 2 наредби, които бавеха приема - за планинските райони и районите с природни ограничения и за агроекологичните плащания. Традиционно кампанията по прием на документи започва в началото на март, но тази година по-късното изготвяне на наредбите забави старта на приема. Кампанията приключва на 15 май. За фермерите, които са се забавили, има удължаване до 9 юни, но им се налагат санкции - намалява се размерът на субсидията заради закъснението.

Новост в тазгодишната кампания е т.нар. "преразпределително плащане". От тази година се предвижда за първите 300 дка да се получават повече пари. Това важи за всички първи 300 дка. Разчетите на земеделското министерство са плащането за първите декари да е с около 15 лв. на дка по-високо, или 45.10 лв. За следващите декари ще се плаща по 30.10 лв. на декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.