1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Институтът по аграрна икономика представя дейността си на Агра 2024

Институтът по аграрна икономика представя дейността си на Агра 2024

Анализите и проектите им са в контекста на търсената сигурност по хранителната верига, на логиката на преосмисляне на Общата селскостопанска политика на Европа и в частност - Зелената сделка

Учените от ИАИ започнаха активно 2024 г., а заглавията от публикациите в Уебсайта на ИАИ са категорични за актуалната значимост на много от изследванията, насочени към прилагането на успешни сценарии и решения в практиката, в контекстта на новите предизвикателства /криза, инфлация, войната в Украйна и преди това Ковид пандемията/. Анализите и проектите им са в контекста на търсената сигурност по хранителната верига, на логиката на преосмисляне на Общата селскостопанска политика на Европа и в частност - Зелената сделка. Само някои заглавия и акценти, които ще бъдат представени и на АГРА 2024:
Завършилото на 15 февруари в Сандански трето работно съвещание по Проекта “ Механизми и форми на аграрното управление в България“, в който партнират учени от ИАИ и УНСС, НБУ и АУ – Пловдив и световни учени и научни центрове.
иаи-агра-2024
 
Традиционни ежеседмични докторантски семинари, на които последната тема бе "Неземеделски дейности в селските райони", участие в отчетната среща за 2023 г. в Пиреус, Гърция по темата за иновативност на инструментите за управление на ОСП в по-дългосрочен хоризонт. Някои от темите към ССА и Фонд нучни изследвания, както и по международни проекти, представени отчетно в края на годината, "прехвърлят границата" към 2024 г. и ще продължат да изследват конкурентоспособността на селското ни стопанство и жизнеността на селските райони, мястото на родното производство, развитието на интелигентното и дигитално земеделие и др.
В прегледа на работата през 2023 г. като успешен и с широк отзвук бе обобщен Международния научен симпозиум „Аграрната икономика в подкрепа на селското стопанство и развитието на селските райони“ в края на 2023 г., който се провежда в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN).
 
Всички говорим за конкурентоспособността на българските ферми и селско стопанство. Някои от проектите и презентациите на ИАИ ги разглеждат в дълбокия им контекст на връзка с конкурентоспособността на управленските структури, сравнително доказват значението на факторите добър мениджмънт, аграрно управление, коопериране. Темата е изходна и базисна в очакванията на по-висока продуктувност и доходност в земеделието. А това ще са все по-актуални теми при новите предизвикателства, когато по-високата себестойност на производството на селскостопански продукти притиска земеделските стопани и същевремнно темите за здравословна и достъпна храна, за възстановяване на деградиралите системи "светят червено" и залягат в новите програми и стратегии на Европа - за Зелената сделка, за биоразнообразието и др. Часовникът е ускорен. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.