1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Отлив на специалисти от ДЗИ – гр. Ген. Тошево, няма пари за наука

Отлив на специалисти от ДЗИ – гр. Ген. Тошево, няма пари за наука

Снимка:

Учени с опит и квалификация напускат Института

Липсата на финансови средства води до изтичане на мозъци от Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. Преди година в него са развивали дейност 40 научни работници, сега броят им е спаднал до 35. Само от началото на годината поради финансови причини са напуснали още двама научни работници, съобщи за AGRO.BG директорът доц. д-р Иван Киряков.

На всяка цена трябва да се запази научният потенциал на Института, категоричен е той. Амбицията на ръководителя е да затвърди мястото на ДЗИ – гр. Ген. Тошево като водещ селекционен център на световно ниво. Това обаче не може да стане с изтичане на ценни кадри с опит и потенциал, поясни още доц. Киряков и визира напускането на селекционер, създал едни от най-търсените сортове пшеница у нас. Лошото финансиране на научната дейност и ниското възнаграждение са основните причини за изтичане на специалисти.

Амбицията на доц. Иван Киряков, който от 17 януари е назначен след конкурс на постоянна длъжност директор на Института, е в Добруджа да се развива научна дейност. Според него има светлина в тунела – предстои разглеждане на новия закон за Селскостопанска академия в парламента. В него са залегнали възможности за по-добро финансиране на научните институти. Досегашният начин на финансиране е пагубен за всички научни звена от Селскостопанската академия, категоричен е още доц. Киряков. Той подчерта, че не е възможно да се прави наука с финансов ресурс, няколко пъти по-малък от средствата, които една селекционна къща или университет отделят в Западна Европа за целта.

През 2012 г. Добруджанският институт ще предлага на земеделските производители 30 сорта зърнено-житни култури. Сред тях има 3 сорта пшеница от нова генерация. На разположение на фермерите ще бъдат още 2 сорта твърда пшеница, 4 тритикале, 1 ечемик, 2 фасул 1 леща, 1 нахут. Институтът предлага и общо 7 хибрида слънчоглед, за част от които има сключени договори с чужди фирми за разпространението им. ДЗИ развива целенасочена селекционна дейност върху общо 22 500 дка земя и няма търговска дейност.

Дебелата снежна покривка ще даде шанс на зърнено-житните култури да се запазят и на този етап няма опасност от провал на реколтата поради измръзване, смята още ученият. Трудната есен и невъзможността за навременна сеитба не позволиха на зърнено-житните растения масово да навлязат във фаза братене. Но прогнозите за още снеговалежи успокояват специалистите. Има обаче отделни открити полета, на които бурният вятър е отвял снежната покривка. Само при тях ниските температури от порядъка на -18 до -22 градуса могат да бъдат фатални за пшеничните растения.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.