1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Стартира интернет платформа за образователни ресурси със свободен достъп за младите фермери

Стартира интернет платформа за образователни ресурси със свободен достъп за младите фермери

Проектът YOUNG FARMERS, ще снабди участващите организации с иновативен инструмент за обучение, който подкрепя тяхната работа и цели

Младите земеделски стопани представляват икономически активните субекти на европейските селски райони; територии, които съставляват от 40% до 80 % от всяка европейска страна.

Данните от Евростат (2016 г.) потвърждават, че повече от 30 % от работниците в земеделската сфера са така наречените "млади земеделски стопани" (под 40-годишна възраст). Както призна Комисията на ЕС, ролята на тези млади предприемачи заема критично измерение в рамките на социално-икономическата система, дотолкова, че ЕС потвърди, че "БЪДЕЩЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ".

Ниското ниво на дигитални умения, съчетано с липсващата интеграция на цифровите инструменти, са два фактора, които възпрепятстват конкурентоспособността на младите земеделски стопани, водещо до пропускане на определени възможности.

Проектът YOUNG FARMERS има за цел, да оцени устойчивия и конкурентен растеж на младите земеделски стопани, като им предоставя набор от инструменти за обучение, които са подходящо адаптирани към техните основни нужди. Учебните материали адресират:

  • Комуникационни и ИКТ умения
  • Дигитални и иновативни модели за управление на селското стопанство
  • Интернационализация и единен пазар на ЕС
  • Предизвикателства и възможности вследствие на приемането на такава бизнес рамка
  • Инициативи на ЕС за млади земеделски стопани

Както вече беше споменато, основната целева група е представена от млади земеделски стопани от селските райони и регионите на ЕС, нуждаещи се от силни и надеждни цифрови и обучителни решения, за да се повиши и да се оцени конкурентоспособността на малкият им бизнес.

Вторичната целева група се състои от социално-икономически субекти, които ежедневно работят в рамките на системите за подпомагане на предприемачеството, като бизнес консултанти, специалисти по търговия, комуникация и маркетинг, доставчици на ИКТ, търговски камари, браншови асоциации, международни търговски експерти, представители на публичния сектор, академични и изследователски центрове. Всяка група ще бъде проактивна и ангажирана на всеки етап от изпълнението на проекта (хоризонтални дейности по проекта и напречни приоритети).

Проектът YOUNG FARMERS, ще снабди участващите организации с иновативен инструмент за обучение, който подкрепя тяхната работа и цели, и следователно води до по-адекватно обслужване на клиентите (местни МСП, семейни бизнеси и микропредприятия, участващи в пазара на селскостопанските производители на всяко ниво на веригата за създаване на стойност). Те ще разнообразят предлаганото образование и ще го направят по-привлекателно, чрез въвеждане на ново съдържание и интегриран подход. Въпреки че, обикновено, доставчици на ПОО (Професионално образование и обучение) обикновено реагират по-бавно на промените, поради бюрокрацията, включена в публичната система, участието в проекта ще им позволи да имат проактивно отношение и да реагират незабавно на изискванията на днешния динамичен свят. Всички участващи организации ще развиват своя капацитет да подкрепят нуждите на учащите и преподавателите в областта на ПОО, като използват всички подходящи възможности, предоставени от ЕС.

Проектът YOUNG FARMERS ще има осезаемо положително въздействие и за заинтересованите страни, които непряко ще се възползват от съдържанието на обучението: в допълнение към участието на представители на младите земеделски стопани при първото проведено обучение. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.