1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. През 2009 г. в пловдивският Институт по овощарство са признати 14 нови овощни сорта

През 2009 г. в пловдивският Институт по овощарство са признати 14 нови овощни сорта

Снимка:

Три нови орехови сорта също са одобрени

В Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол са регистрирани над 230 овощни сорта от всички овощни видове – ябълка, круша, дюля, праскова и т.н., като прасковите са най-много. Това съобщи в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Института по Овощарство в Пловдив ст.н.с. д-р Аргир Живондов. „Като цяло 80 сорта са създадени в нашия институт от 10 различни овощни вида. За страната са над 230 сорта. Много от тях намират изключително добър прием в чужбина. Например прасковите Юлска едра и Петричка, които са създадени в рамките на нашия институт”, обясни д-р Живондов.

През изминалата година на Института по овощарство в Пловдив са признати 14 нови сорта. „Признаха се два сорта череши – „Розита” и „Розалина”; три сорта сливи – Синева, Улпия и Пловдивска ренклода; четири сорта праскови – Флавия, Пълдин, Ласкава, Евмолпия. Признаха първия български сорт праскова нектарина, без мъх – Гергана. Досега не е имало такъв български сорт. Признаха ни се три нови орехови сорта – Юбилеен 80, Ван Мар и Диамин. С тях българските сортове орехи стават 15. Признаха и нов сорт круша Кубитова, в памет на селекционера, който започна селекцията, но вече не е между живите. Предстои и през тази година да ни се признаят нови сортове”, обясни специалистът.
Един сорт се създава много бавно. „За една праскова понякога са достатъчни и десетина години за създаване. Но за един орех понякога стажът на научния работник не му стига, 30 години стаж не му стигат, за да финализира селекционната си работа с крайния продукт – признаването на сорта. При черешата и ябълката също има бавна селекция”, посочи д-р Живондов.

Увеличаването на пазарните изисквания и изискванията на потребителите пък е една от основните причини за създаването на нови сортове. „В момента целия свят е наситен с тъмночервени сортове череши. Те обаче са омръзнали вече на хората. Най са омръзнали на Скандинавските страни, имам тази информация. Когато една държава е по-развита в икономическо отношение може да си позволи лукса за видово и формово разнообразие, например във външния вид – в оцветяването на плодовете. Сега там повече търсят светло обагрящите се череши, т.нар. розови череши и бели череши. Това е тенденция в Скандинавските страни. Новите ни сортове Розита и Розалина са точно такива и ние веднага сме готови да откликнем на промените в търсенето на пазара и интересите на потреб ителите”, сподели ученият.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.