Възможностите и ограниченията за повторното използване на води в селското стопанство ще обсъждат на работна среща широк кръг експерти

Участници ще бъдат експерти в областта на използването и пречистването на водите, представители на научни организации, държавни институции, общински администрации, фирми и граждани

Аграрен университет – Пловдив организира регионална работна среща на тема „Възможности и ограничения за използване на пречистени отпадъчни води в селското стопанство ”, която ще се проведе в хотел „Империал“, ул. „Лев Толстой“ № 6, гр. Пловдив от 9.00 ч. на 30 октомври 2019 година. Тя е част от дейностите по проект „Мрежа за ефективен трансфер на знания за безопасно и икономически обосновано използване на отпадъчните води в селското стопанство в Европа” (акроним SuWaNu Europe), финансиран чрез програма Horizon 2020, грантово споразумение 818088, по който университетът е бенефициент. Конкретната цел на семинара е да се представи проектът и да се разработи „Стратегически план за насърчаване използването на пречистени води в селското стопанство в регион Пловдив“. Участници ще бъдат експерти в областта на използването и пречистването на водите, представители на научни организации, държавни институции, общински администрации, фирми и граждани.

Недостигът на вода е все по-забележимо явление в Европа със сериозно влияние върху селското стопанство. Търсенето на вода продължава да нараства, докато случаите на засушаване в Европа се увеличават, възлизайки на милиарди евро загуби. Земеделието е особено чувствително към тези тенденции поради зависимостта си от наличността и качеството на водата.

Регенерирането на водата е процесът, необходим за приспособяване на качеството на вторично пречистените отпадни води към предназначението им. Използването на регенерирана вода предлага голям потенциал за намаляване на недостига на вода и възможност за повторна употреба както на водата, така и на хранителните вещества. Съществуват обаче някои пречки за широкото му прилагане, като например необходимостта от подходяща инфраструктура и надеждни мерки за контрол.       

SuWaNu Europe цели насърчаването на безопасната употреба на пречистени отпадъчни води в селското стопанство, като в изпълнение на тази цел се разработват материали и стратегии, които да интегрират възгледите на различни заинтересовани лица. Проектът предвижда и изработване на пътна карта за въвеждане на практики за използването на пречистената вода като алтернатива, която намалява натиска върху ограничените водни ресурси.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.