1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 21 март като начална дата на пролетта - остава в историята

21 март като начална дата на пролетта - остава в историята

Нещо любопитно за любимия на много хора сезон

През последните няколко десетилетия, че и повече, хората в централна Европа бяха свикнали, че пролетта започва на 21 март. За последно астрономическото начало на този сезон беше на тази дата обаче през 2011 година и оттогава се измества все по-напред в календара. Това означава, че по нашите ширини хората, които са над 30-годишни вероятно няма да доживеят да отбележат началото на пролетта отново на 21 март, тъй като това ще се случи чак през 2102 година.

За мнозина пролетта е любимият сезон. За фермерите периодът след зимата е свързан най-вече с усилен труд по полето, в обора и в градината. А началото на пролетта зависи не само от датата, а и от това каква пролет всъщност искаме. Защото има астрономическа, която е свързана с деня на равноденствието, т.е. тогава, когато позицията на земната ос спрямо слънцето е такава, че ни дава ден и нощ с еднаква продължителност.

Но понеже Земята не се върти съвсем равномерно, датата се измества. Понякога пролетното равноденствие се пада на 20 март, понякога на 21-и, а друг път даже на 19-ти. Такъв ще бъде случаят през 2048 година, а за последно астрономическата пролет започна на 19 март през 1796 година.

Има и религиозна пролет, при която различните религии си имат свои строги правила. В Китай например пролетта започва с първото новолуние в периода между 21 януари и 21 февруари. Метеоролозите пък си имат една единствена дата. За тях пролетта в северното полукълбо започва на 1 март, когато на южното започва есента.

За стопаните най-интересна е фенологичната пролет, която слага началото на цъфтежа на растенията, т.е. състоянието на природата. Този ден е като подвижен празник, няма точна дата, но има някои феномени, по които можем да се ориентираме. Най-напред са кокичетата и цъфналите лешници, после идват форсициите, онези храсти с жълти цветове. И накрая, когато пролетта е в разцвета си, цъфтят ябълките и люлякът.

Още нещо любипитно - колкото по-високо в планината се намира човек, толкова по-късно започва за него пролетта. Началото зависи и от местоположението – колкото по на запад, толкова по-рано. Може да се каже, че пролетта се движи с 40 километра на ден от запад на изток. В края на февруари тя идва в Португалия, през април е в централна Европа, а в края на май достига и Финландия.

Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.