1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 400 милиона лева годишно трябва да инвестира държавата във ВиК сектора

400 милиона лева годишно трябва да инвестира държавата във ВиК сектора

Снимка:

Водата ще поскъпва в следващите години заради реформата и необходимите инвестиции

Поне по 400 милиона лева годишно трябва да инвестира държавата в следващите седем години във ВиК сектора, ако не иска остарялата водна инфраструктура да се разруши. Освен това до 2020 г. цената на водата ще поскъпва плавно, докато достигне социално поносимия праг, който е нормативно определен. Тези две условия, заедно със 100% усвояване на средствата от еврофондовете за водния сектор, както и привличане на частни инвестиции са най-реалистичният, но минимален вариант за развитие на сектора, гласи анализ на Световната банка.

Според него в следващите 7 години водният ни сектор се нуждае от поне 11.5 млрд. лв. В тази сума освен държавните инвестиции се включват и парите от Брюксел, както и допълнителни приходи от увеличаването на цената, пише "Сега". Това стана ясно в края на миналата седмица при изслушването на зам.-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев в парламентарната комисия по околна среда. Той бе извикан там, за да разясни състоянието на ВиК сектора. Управляващите не крият, че водата ще поскъпва в следващите години заради реформата и необходимите инвестиции. Поскъпването ще започне от 2016 г., твърди Симидчиев. От Брюксел за следващия период за водния сектор се очакват 1.5 млрд. лв. "Това е реалистичният сценарий за финансиране на водния сектор заедно с увеличаване на ефективността на ВиК дружествата, защото там също има огромни резерви. Водната реформа със сигурност ще се отрази негативно върху обществото, защото ще се увеличи цената на водата", обясни зам.-министърът. Той бе категоричен, че трябва да се разработи механизъм за подпомагане на социално слабите хора.

За да е социално поносима цената на водната услуга, тя трябва да е под 4% от месечния доход на човек в даден регион. Според данните на националната статистика социално поносимата цена на водата за София би била 5.70 лева на кубичен метър. В момента цената за кубик за битови потребители в столицата е 1.76 лв с ДДС и текат спорове с регулатора заради исканото от концесионера повишение.

Изключително лошо е състоянието на ВиК мрежата, обясниха пред депутатите консултантите, които разработват 51 регионални генерални плана за ВиК сектора в страната. Територията е разделена на три части, а документите трябва да са приети най-късно до началото на декември. Според консултантите обаче инвестициите ще са още по-големи - около 30 млрд. лв. за цялата страна. Само за 8 области в Източна България за водоснабдяване са необходими 3 млрд. лв., а за канализация и пречиствателни станции - още 4 млрд. лв., обясниха от консултантската фирма, която прави плановете на Варна, Сливен, Стара Загора, Шумен, Добрич и др. За Западния регион краткосрочните инвестиции трябва да са в размер на 4-5 млрд. лв., каза на свой ред консултантът за тази част. За плановете в централната част на страната пък са изчислени инвестиции в размер на около 15 млрд. лв.

Подготовка

Анализът на Световната банка е поръчан във връзка с водната реформа, която от 2009 г. насам се протака. Сега, заради безпрецедентното решение на ЕК да не приема повече ДДС по водните проекти по ОП "Околна среда" като допустим разход, управляващите се разбързаха с част от реформата. Става въпрос за прехвърлянето на собствеността на активите на ВиК операторите на общините и на държавата. След това властите трябва да им ги предоставят с възмезден договор срещу символичен наем, за да не се приема изграждането на водна инфраструктура с европейски пари като помощ за търговски дружества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.