1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бъдещето на полярната мечка е несигурно заради ускореното затопляне на Арктика

Бъдещето на полярната мечка е несигурно заради ускореното затопляне на Арктика

Канадският клон на световната екологична организация WWF определи ситуацията като „притеснителна”

Бъдещето на полярната мечка е „най-малкото несигурно” заради „ускореното затопляне на Арктика”, предупреди в четвъртък канадският клон на световната екологична организация WWF.

Изменението на климата е „разбира се, основна заплаха за мечката, чието оцеляване е неразделно от съществуването на леда”, каза Джеф Йорк, експерт по опазване на видовете във WWF. Според него 2013 г. ще бъде „решаваща”.

Организацията обяви 2013-та за Международна година на полярната мечка, отбелязвайки 40-годишнината на Споразумението за опазване на полярните мечки, подписано от петте страни, на чиято територия живеят белите бозайници, припомня АФП.

През последните четири десетилетия тези страни, наред с други, финансират научни изследвания за установяване на най-уязвимите популации на мечката. Другите страни, подписали споразумението освен Канада, са Дания, САЩ, Норвегия и Русия, допълва БГНЕС.

WWF отбелязва, че са създадени и защитени местообитания, но поиска удвояване на усилията за спасяване на северната природа. В Канада живеят около 60% (20 000-25 000) от полярните мечки в света. През 2011 г.  канадското правителство добави големите бели месоядни бозайници в списъка на уязвимите или застрашени видове. Според официалното определение, ситуацията е „притеснителна”.

Затоплянето на Арктика, като част от глобалните климатични изменения, е сравнително по-голямо, отколкото на южните полярни области, където живеят пингвините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.