1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е с най-мръсен въздух сред европейските държави

България е с най-мръсен въздух сред европейските държави

СЗО следи качеството на въздуха в 1600 града в 91 страни по света

България остава на челно място сред европейските държави в негативната класация на Световната здравна организация (СЗО) за държавата с най-мръсен въздух.

Най-потърпевши от замърсяванията са в Перник, където е измерена най-висока концентрация на фини прахови частици – 74 микрограма на куб. м. Не по-малко критично е положението и в София и Пловдив, следвани от Добрич, Хасково, Плевен и Велико Търново. За разлика от повечето градове в страната има и такива като Бургас и Враца, където местните се радват на двойно по-чист и свеж въздух.

Веднага след България в черната класация са Полша и Румъния, които също не могат да се похвалят със свежестта на въздуха, който дишат. В глобален план най-лошо е качеството на въздуха в Пакистан, Афганистан, Бахрейн, Катар и Бангладеш. За разлика от тях във Финландия, Малта, Дания и Естония се наслаждават на чист въздух, лишен от вредните частици.

Според СЗО, която следи качеството на въздуха в 1600 града в 91 страни по света, само 12 на сто от хората живеят в градове, където качеството на въздуха успява да покрие стандартите.

Основните фактори, които влияят на замърсяването, са зависимостта от изкопаемите горива, от частния транспорт, неефективното използване на енергия в сградите, използването на биомаса за готвене и отопление и т. н.

Високите концентрации на праховите частици водят до сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и инсулти, допълват от СЗО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.