1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българският участник в конкурса "Европейско дърво на годината 2012" засега е на трето място

Българският участник в конкурса "Европейско дърво на годината 2012" засега е на трето място

Гласуването за най-обичано дърво в Европа продължава до края на февруари

Българският участник в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012" - 700-годишен бряст от с. Нисово, Русенско, засега е на трето място. Той е събрал 2900 гласа, обявиха от фондация "ЕкоОбщност" - организатор на националния конкурс.

Гласуването за най-обичано дърво в Европа продължава на Treeoftheyear.org до края на февруари, като през последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит. Засега българското дърво се нарежда след унгарска липа, за която са дадени 5200 гласа и румънски бряст - 4800 гласа. Гласуването става след потвърждение през електронна поща, като от един адрес може да се гласува само веднъж.

Наложено е и допълнително ограничение - от един IP адрес се приема само по един глас в рамките на един час. Столетникът от Нисово, по-известен сред местните като Дървото на желанията, спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста, припомнят организаторите.

"Европейско дърво на годината 2012" търси дърво с история, което сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Победителят в конкурса ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.

А ето и каква е историята на Дървото на желанията:

Седемвековният бряст, който расте близо до русенското село Нисово, е известен сред местните хора като Дървото на желанията. Столетникът е единственият спомен за старото село Галица, покосено от чума през ХІХ век. Тогава след страшното бедствие оцеляла само старата воденица на Хаджи Добрил, където той живеел със своята сляпа внучка Златица. Бивша одалиска - танцьорка в харема на местния османски бей, тя танцувала постоянно и радвала дошлите да смелят зърното си мливари. Веднъж на Гергьовден, след като танцувала цял ден, Златица заспала. През това време чиракът на Хаджи Добрил - Яно, взел няколко капки от сока на дървото и намазал с тях очите на момичето. Когато се събудила, цялата долина екнала от гласа й: „Виждам! Виждам!” Оттогава хората вярват, че старият бряст може да сбъдне всяко едно желание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.