1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП организира тур за журналисти в Западна Стара планина

БДЗП организира тур за журналисти в Западна Стара планина

БДЗП подкрепят фермерите, които са готови да извършват традиционно екстензивно земеделие

„Непознатата Западна Стара планина“ е тур за журналисти, който Българското дружество за защита на птиците организира вече два пъти - през юни и през август. Основната му цел е да покаже това слабо познато кътче от България като дестинация за селски, природен,  културен и гурме туризъм.

Инициативата на БДЗП е част от проекта „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Представяне на местните забележителности и дегустация на традиционна кухня и фермерски продукти в общините Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново и Берковица бяха част от обиколката за журналистите.

Представителите на медиите имаха възможност да видят как се вади мед в село Меляне. Те се запознаха с местната порода „реплянска овца“ и дегустираха прясно сирене и кисело мляко. Докоснаха се и до традиционния занаят – килимарството в гр. Чипровци, където се срещнаха с баба килимарка. При посещението си в Лопушанския манастир журналистите видяха местната Славинска каменоделска школа и чуха завладяващия разказ на архимандрит Христодул, който представи историята на манастира и наскоро откритата лечебна икона на Дева Мария. Посетителите разгледаха артефакти от различни епохи в галерия „Училището“ и в резбарското ателие на художника Чавдар Антов.

В рамките на проекта „За Балкана и хората“ БДЗП работи за въвеждането на добри земеделски практики, за подобряване на условията за преработка на суровините във фермите и регистрация по Наредба № 26 на МЗХ за директните продажби. Традиционното земеделие допринася за опазване на местата с придадена стойност, което е една от основните причини за подкрепата на дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.