1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо половината от популацията на европейския лалугер в страната ни е застрашена

Близо половината от популацията на европейския лалугер в страната ни е застрашена

Европейският лалугер е основна храна на двата световно застрашени вида грабливи птици – царския орел и ловния сокол

Около половината от популациите на европейския лалугер, локализирани в запустели обработваеми земи в страната, е застрашена. Това показва анализът на първата фаза от проучване на европейския лалугер, проведено в 10-те места от Натура 2000, включени в проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места в Натура 2000”.

Изследването е имало за цел да  проучи разпространението и плътността на европейския лалугер, който е основна храна на двата световно застрашени вида грабливи птици – царския орел и ловния сокол. Проучването е извършено от Йордан Кошев от Института по зоология към БАН в сътрудничество с д-р Георги Попгеоргиев, експерт биоразнообразие към БДЗП-Пловдив и Димитър Демерджиев, отговорник по опазването на царския орел към проекта LIFE+.

Според поолучените данни, плътността на популацията е най-ниска в защитена зона „Западна Странджа” – около 3 индивида на хектар, и най-висока в „Сините камъни - Гребенец” - 93 индивида на хектар. При направения анализ на заплахите беше установено, че най-застрашени са популациите, локализирани в различна степен запустели обработваеми земи или общо около 48.6%.

Като главни застрашаващи фактори изследователите посочват намаляването на пашата и унищожаването на местообитанията. Последното е свързано с увеличаването на обработваемите площи, засаждането на нови лозови и плодови масиви или рекултивирането на стари масиви, опожаряването на пасищата, употребата на химикали – пестициди и изкуствени торове, както и изграждането на кариери и варови фабрики.

Проучването на европейския лалугер в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол ще продължи и през следващата година, когато екипът ще обобщи данните и ще предложи конкретни консервационни дейности в 10-те защитени зони, включени в проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.