1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бял щъркел и розов пеликан станаха жертви на токов удар

Бял щъркел и розов пеликан станаха жертви на токов удар

Мъртвите екземпляри бяха намерени от експерти на БДЗП

Жертви на сблъсък с електропреносната мрежа станаха бял щъркел и розов пеликан. Мъртвите екземпляри бяха намерени от експерти на БДЗП в района на Бургаските езера. Труповете на други две птици бяха открити в близост до електрически стълбове, но специалистите не могат да идентифицират видовете.

При друг случай, заедно с община Бургас и регионалната екоинспекция е спасен млад бял щъркел. След кацане на необезопасен електрически стълб неопитната птица е засегната от токов удар, но е била спасена.

Сблъсъкът на птиците с електропреносната мрежа по време на полет и токовите удари при кацане върху електрическите стълбове са сред основните заплахи за пернатите. Повече смъртни случаи сред птиците са регистрирани по време на есенната им миграция по прелетния път Виа Понтика над Бургас, защото тогава прелитат огромни ята от бели щъркели, пеликани и грабливи птици на път към зимните им квартири. Прелитането на огромни разстояние е особено опасно за младите и все още неопитни екземпляри, които стават жертви на мрежата, пренасяща електричество.

Проучванията на потенциално опасната за птиците електропреносна мрежа край трите бургаски езера – Атанасовско, Вая и комплекса от водоеми Мандра – Пода извършвани по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС вече приключиха. Анализът им позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на заплахата и смъртността от електропреносната мрежа сред птици, някои от които застрашени от изчезване в цял свят.

Въз основа на наблюденията вече са набелязани най-опасните за птиците стълбове от електропреносната мрежа в района на езерата, на които електроразпределителното дружество ЕВН с помощта на Българско дружество за защита на птиците ще постави изолатори и дивертори, които ще предупреждават птиците в бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.