1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутат настоява да се отмени забраната за отстрел на мечки

Депутат настоява да се отмени забраната за отстрел на мечки

Приетата законова промяна е във връзка с установено нарушение на страната ни заради промени в закона от преди година

Да се забрани отстрелът на кафяви мечки. Това решение е взела земеделската комисия в парламента, която е приела на първо четене промени в закона за лова и опазване на дивеча. Депутатът от Атака Венцислав Лаков коментира, че явно за управляващите мечките са по-важни от хората. Той беше категоричен, че ще продължи и в пленарната зала да настоява забраната да не влиза в сила. Председателят на комисията Десислава Танева обясни, че единственото, което се прави, е да върне предишното положение, информира Дарик радио.

Официалният мотив за въвеждане на забраната е започнала наказателна процедура срещу страната ни, с която България трябва да се съобрази и на територията й да не се отстрелват тези животни, обясни Венцислав Лаков. „Безчинствата на мечките в Родопите и Стара планина са много големи. Въпрос на време е да се стигне до смъртен случай", коментира Лаков.

От своя страна председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева обясни, че на практика приетата законова промяна е във връзка с установено нарушение на страната ни заради промени в закона от преди година, допуснали установяване на минимална квота за ловуване на мечките. Настоящата корекция е свързана с това, че се премахва установената задължителната минимална квота. Когато има заплаха от нарушаване на сигурността на хората, по съответната процедура ще се допуска отстрел на мечки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.