1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за горите

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за горите

Законът няма да се разглежда, докато не се постигне 100 процента съгласие по спорните текстове

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за горите и той се връща за ново разглеждане отново в пленарната зала. Преди това депутатите дискутираха по закона. Припомняме, че няколко текста от него предизвика протести "за" и против" и последва вето на държавния глава. Междувременно премиерът изпрати спешно министър Мирослав Найденов, за да каже на народните представители, че законът няма да се разглежда, докато не се постигне 100 процента съгласие по спорните текстове.

В предаването "12+3" на БНР адвокат Свилен Овчаров, представител на "Да остане природа в България" заяви, че на практика преговори няма. 

"Ние поставяме и аргументираме нашите идеи, в крайна сметка всички искания са приети без едно - поправката за променяне на предназначението. Не можеш да построиш нещо в гората, без да изсечеш дърветата. Това се отнася най-вече за хотели, ресторанти, за лифтове и за някои писти. Поправката, наречена "Витоша ски", цели да предвиди строеж на писти за състезание, които включват подравяняване и моделиране на терена, при това без да се заплащат такси. В момента експертите на правителството и парламента не отстъпват от поправката "гора на хартия - сеч на практика". Ние не очакваме "Витоша ски" и нейните креатури да отстъпят. Те и въобще не ни интересуват. Нас ни интересува властта да даде гаранции на хората на улицата, че гората в България ще бъде запазена и тази поправка няма да мине", уточни Овчаров.

Филип Цанов, председател на "Природата за хората и регионите" опонира на Свилен Овчаров и каза, че преговори има. "Ски пистата по своето съдържание е поляна и зимата там са трасета, по които се карат ски. Промяната на предназначението, за което толкова негодуват еколозите, означава урбанизиране на тези територии и в следствие - продажба. Такова нещо не се е случвало в България от времето на Фердинанд. Най-странното е, че еколозите са за урбанизиране и продабжа на територията. При тези предложени промени единственото, което може да се прави, е само открити спортни съоръжения. Планът на управление на Витоша забранява строителството. Това е манипулацията, която се прави", допълни Цанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.