1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До средата на октомври ще станат ясни изкупните цени на електричеството от екоцентрали

До средата на октомври ще станат ясни изкупните цени на електричеството от екоцентрали

Новите тарифи ще бъдат в няколко категории според размера на финансовата подкрепа

До средата на октомври ще станат ясни изкупните цени, по които бъдещите централи на възобновяеми източници (ВЕИ), построени с национални или европейски субсидии, ще продават "зелен" ток. Това съобщи за "Дневник" източник от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която предстои да изчисли тарифите.

Последните промени в цените за "зелена" енергия са от 1 юли, но тогава енергийният регулатор пропусна да публикува тарифи за централи с публично съфинансиране. Законът за енергията от възобновяеми източници, приет през пролетта, разграничава мощностите, построени с лични средства и кредити, от изградените с европейски и национални помощи, за да се избегне двойното субсидиране, съществувало до момента.

Разграничението засяга най-вече инвеститорите в малки фотоволтаични централи, кандидатстващи по мярка 312 (подкрепа за микропредприятия) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Предприемачите трябва да впишат изкупната цена в бизнес плановете, които трябва да представят във фонд "Земеделие". Според графика на фонда тази година срокът за приемане на документи по мярката е от 31 октомври до 11 декември.

Забавянето се е получило заради кореспонденцията между регулатора и земеделското министерство, което трябвало да представи информация за предвижданата помощ. Според правилата на програмата за селските райони фотоволтаичните централи могат да получат до 200 000 евро.

Новите тарифи ще бъдат в няколко категории според размера на финансовата подкрепа. "Не можем да правим за всеки проект отделна цена", каза комисарят от ДКЕВР Евгения Харитонова пред участниците в дисусия вчера, организирана от Българския енергиен форум.

По данни на Електроенергийния системен оператор, който е част от НЕК, преносната мрежа на България може да поеме общо 1800 мегавата вятърни паркове, 800 мегавата слънчеви централи и 300 мегавата инсталации на биомаса.

Заявленията за присъединяване обаче са около два пъти повече от реалните възможности на мрежата. НЕК и регионалните доставчици на ток са длъжни да разширяват и обновяват мрежите си, но процесът се бави. Според закона за екоенергията всяка година до 30 юни ДКЕВР обявява свободните капацитети по региони и нива на напрежение. След изчерпването им мрежовият оператор може да откаже свързване на екоцентрала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.